က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ဗဟုသုတ၊ လိင္မႈကိစၥ၊ ေရာဂါမ်ားအေၾကာင္း၊ ေလ့လာေတြ႔႐ွိခ်က္မ်ား၊အစားအေသာက္နွင့္ လူေနမႈဘဝမ်ား

ဤဘေလာဂ့္ဆိုဒ္သည္ ဆိုင္မြန္စာၾကည့္ဆိုဒ္၏ ပရိတ္သတ္မ်ား တက္ေရာက္ ဖတ္႐ႈျခင္း လြယ္ကူျမန္ဆန္ ေစရန္ ရည္႐ြယ္၍ ထပ္မံတိုးထားေသာ ဆိုဒ္ပြား တစ္ခုသာ ျဖစ္ပါသည္။

Monday, September 28, 2015

အမ်ိဳးသမီးေတြ တစ္ပတ္ကို ဘီယာ ၂ ပိုင့္ခန္႔ ပံုမွန္ေသာက္ ေပးျခင္းဟာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် နည္းေစ


အမ်ိဳးသမီးတစ္ေယာက္မွာ အႀကိဳက္ဆံုး ဘီယာ ရွိေနျခင္းဟာ က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းမြန္ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ တစ္ပတ္ ကို ၂ ပိုင့္သာ ေသာက္သံုးေပးဖို႔ ေတာ့ လိုအပ္ပါတယ္။ တန္ေဆးလြန္ေဘး ဆိုသလိုပါပဲ။ အပတ္စဥ္ ဘီယာ ၁ ပိုင့္ (သို႔) ၂ ပိုင့္ခန္႔ ေသာက္သံုးတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားျခင္းကို ခံစားရဖို႔ အခြင့္အလမ္း နည္းေစတယ္လို႔ Gothenburg တကၠသိုလ္က သုေတသီ ေတြက ရွာေဖြေတြ႔ရွိ ခဲ့ၾကပါတယ္။ အဲဒီလို အပတ္စဥ္ ဘီယာ ၁ ပိုင့္ (သို႔) ၂ ပိုင့္ ခန္႔ ေသာက္သံုးသူေတြဟာ ဘီယာ အလြန္အကၽြံေသာက္သံုးသူေတြ ၊ ဘီယာ လံုး၀ မေသာက္သူေတြနဲ႔ ယွဥ္ရင္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္းနည္းပါးေနပါတယ္။ သုေတသီေတြဟာ အသက္ ၅၀ ၀န္းက်င္ရွိေနၿပီျဖစ္တဲ့ အမ်ိဳးသမီး အေယာက္ ၁၅၀၀ ကို ေလ့လာမႈ ျပဳလုပ္ခဲ့တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔ဟာ ထို အသက္အရြယ္ အလယ္အလတ္ ရွိတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြကို ၁၉၆၈ ခုႏွစ္ကေန ၂၀၀၀ ခုႏွစ္အထိ ေတာက္ေလွ်ာက္ေလ့လာမႈေတြ ျပဳလုပ္ခဲ့တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔ရဲ႕ ယမကာ မွီ၀ဲမႈေတြကိုလည္း ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏႈန္းနဲ႔ ႏိႈင္းယွဥ္ေလ့လာခဲ့ၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၃၂ ႏွစ္တာ ေလ့လာခဲ့တဲ့ ရလဒ္ကေတာ့ အမ်ိဳးသမီး ၁၈၅ ေယာက္ဟာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ခဲ့ၾကၿပီး ၁၆၀ ေယာက္ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ နဲ႔ ၃၄၅ ေယာက္တို႔က ကင္ဆာ ျဖစ္ခဲ့ ၾကတာကို ေတြ႔ခဲ့ ရပါတယ္။ အဲဒီ ရလဒ္ေတြကို ခြဲျခမ္း စိတ္ျဖာၾကည့္တဲ့ အခါမွာေတာ့ ယမကာ အလြန္ အကၽြံေသာက္သံုး သူေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ တိုးလာတာကို ေတြ႔ရသလို တစ္ပတ္ကို ဘီယာ ၁ ပိုင့္ (သို႔) ၂ ပိုင့္ခန္႔သာ ေသာက္သံုး သူေတြကေတာ့ ဘီယာ အလြန္အကၽြံ ေသာက္သံုး သူေတြနဲ႔ လံုး၀ မေသာက္တတ္ သူေတြထက္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္း နည္းပါး တာကိုေတြ႔ရျပန္ပါတယ္။ ထို ေလ့လာမႈကိုေတာ့ ဇူလိုင္လမွာ ထြက္ရွိခဲ့တဲ့ Scandinavian Journal of Primary Health Care မွာ ပံုႏွိပ္ေဖာ္ျပ ခဲ့ပါတယ္။ ( Mario ) #သစ္ထူးလြင္(က်န္းမာေရး) Ref : Dailymail Original link - http://health.thithtoolwin.com/2015/09/blog-post_39.html

No comments:

Post a Comment