က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ဗဟုသုတ၊ လိင္မႈကိစၥ၊ ေရာဂါမ်ားအေၾကာင္း၊ ေလ့လာေတြ႔႐ွိခ်က္မ်ား၊အစားအေသာက္နွင့္ လူေနမႈဘဝမ်ား
Monday, September 28, 2015
အပင္မွရရွိေသာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဘးထြက္ ဆုိးက်ဳိး ကေလးမ်ား
ႏြယ္ျမက္ သစ္ပင္ ေဆးဖက္ဝင္ဟု ဆိုေသာ္လည္း ေလာက နိယာမ သေဘာ အရ အေကာင္းနဲ႔ အဆိုး ကေတာ့ အၿမဲ ဒြန္တြဲလ်က္ ရွိေနၾက စၿမဲပါ။ တခ်ိဳ႕သစ္ပင္ေတြမွာ လူသားတို႔၏ က်န္းမာေရး အတြက္ အားသာခ်က္ေတြ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား ရွိၾကပါတယ္။ သိ ု႔ေသာ္ လူတစ္ဦးနဲ႔ တစ္ဦး ႀကံ႕ခိုင္မႈ စြမ္းရည္ခ်င္း မတူညီ ၾကတာေၾကာင့္ ၎ အပင္ေတြရဲ႕ ေဆးဝါး မ်ားဟာ ကိုယ္ထဲကို ေရာက္ရွိလာတဲ့ အခါ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေသြးသား စနစ္နဲ ့ အေျပာင္း အလဲကို ျဖစ္ေစ တတ္တာေၾကာင့္ သတိျပဳ သံုးစြဲတတ္ဖို႔ လိုပါတယ္။ သို႔ပါ၍ သတ္မွတ္
ေဖာ္ညႊန္း ထားေသာ ပမာဏထက္ ပို၍ မမွီဝဲ မသံုးစြဲ သင့္ေၾကာင္း ေအာက္ပါ အတိုင္း အသိေပး မွ်ေဝ လိုက္ရပါတယ္။
(၁) ရွားေစာင္းလက္ပပ္
(က) ရွားေစာင္းလက္ပပ္ပင္၏ ဂ်ယ္လီ(အႏွစ္)ထဲတြင္ပါဝင္ေသာ ေအာက္ဆီဂ်င္ဓာတ္တစ္မ်ိဳးက အေရျပားေပၚရွိ ဆဲလ္မ်ားကို အလိုလိုျပဳျပင္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိတာေၾကာင့္ မီးေလာင္နာ၊ အေရၾကည္ဖုနာ၊ ထိခုိက္ရွနာ၊ ေနေလာင္ ဒဏ္ရာတို႔ကို ေကာင္းစြာကုသေပးႏိုင္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ခြဲစိတ္အနာ ခ်ဳပ္႐ိုးမ်ားကိုေတာ့ အနာေကာင္းစြာမက်က္ေသးခင္မွာ မလိမ္းသင့္ပါဘူး။ အနာက်က္ေႏွးသြားေစပါတယ္။
(ခ) အပင္၏ Enzymes မ်ားထဲတြင္ ဝမ္းသက္ေစေသာ အစြမ္းသတၱိပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အူမႀကီးနံရံရွိ အခြၽဲအက်ိမ်ားကို တိုးပြားေစကာ အူကိုသန္႔စင္ေစၿပီး ဝမ္းမခ်ဳပ္ေစပါဘူး။ သို႔ေသာ္ အပင္ကို အေျခာက္ထား၍ ဝမ္းေပ်ာ့ေဆးအျဖစ္ အၿမဲစားသံုးလွ်င္ေတာ့ အက်င့္ပါသြားတတ္ပါ
တယ္။
(၂) စမုန္မ်ိဳးႏွင့္ စမုန္နက္
စမံုမ်ိဳးက ႏွလံုးကိုၿငိမ္းေအးေစၿပီး ေအာ့အန္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစတဲ့အျပင္ အစာကိုေၾကညက္ေစပါတယ္။ စမုန္နက္က အေအးမိျခင္း၊ ဝမ္းသြားျခင္း၊ ေရငတ္ျခင္း၊ ဝမ္းကိုက္ျခင္းတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ဆရာဝန္၏ ၾကီးၾကပ္လမ္းညႊန္ခ်က္မပါဘဲ၎တို႔ကို ရက္သတၱ ၆ ပတ္ထက္ပို၍ မစားသင့္ပါဘူး။
(၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ဟင္းလ်ာ အစားအစာမ်ား အတြက္ အဓိက က်ေသာ ေဆးဖက္ဝင္ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ ျဖစ္ပါတယ္။
သို႔ေသာ္ ...
(က) ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ေသြးက်ဲေစ တာေၾကာင့္ ေသြးမခဲေဆး စားေနရ သူမ်ားဟာ ခြဲစိပ္ကုသမႈ မျပဳမီွ ၾကက္သြန္ျဖဴကို မစားသင့္ပါဘူး။
(ခ) Hypoglyceamic (ေခၚ) ေသြးထဲမွာ ဂလူးကို႔စ္ နည္း၍ ေဆးစားေန ရသူမ်ား ဟာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို လံုးဝ မစားသင့္ပါဘူး။
(၄) င႐ုတ္ေကာင္း
င႐ုတ္ေကာင္းက ပန္းနာ၊ သလိပ္၊ ေလထိုး ေလေအာင့္ တို႔ကို ေခ်ဖ်က္ ေပးႏိုင္သလို သည္းေျခေရာဂါ၊ ဝမ္းကိုက္ျခင္း၊ ေခြၽးမထြက္ျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ေသြးဆုတ္ ေသြးပုပ္ အတြင္း ပူေသာ အနာတို႔ ကိုလည္း သက္သာေျဖေလ်ာ့ ေပးႏိုင္ ပါတယ္။
သို႔ေသာ္ ...
(က) င႐ုတ္ေကာင္းကို ေန႔စဥ္ ၃ဝဝ မီလီဂရမ္ထက္ ပို၍ မစားသင့္ေပ။
(ခ) အရက္ေသစာႏွင့္ တြဲ၍ မမွီဝဲပါႏွင့္။
(ဂ) အသည္းေရာဂါသမားမ်ားဟာ င႐ုတ္ေကာင္းစားျခင္းမွ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
(ဃ) င႐ုတ္ေကာင္းဟာ ၾကြက္သားေတြကို ေပ်ာ့ေပ်ာင္း နိုင္စြမ္းရွိတာ ေၾကာင့္ ယာဥ္ေမာင္းသူမ်ားႏွင့္ စက္ကိရိယာ ကိုင္တြယ္ရ သူမ်ားဟာလည္း င႐ုတ္ေကာင္း မစားသင့္ပါဘူး။
(၅) ႏြယ္ခ်ဳိ
ႏြယ္ခ်ဳိက အသံကိုၾကည္လင္ေစၿပီး ေခ်ာင္းဆိုးနဲ႔ သလိပ္နာေရာဂါကို ေပ်ာက္ေစ ပါတယ္။ ေလနာေရာဂါကို ႏိုင္ပါတယ္။ လူကို ဆူၿဖိဳးေစၿပီး အားျဖစ္ေစပါတယ္။
သုိ႔ေသာ္ ...
(က) ႏြယ္ခ်ဳိကို ရက္သတၱ ၄-၆ ပတ္ထက္ ပို၍ စြဲမစား သင့္ပါဘူး။ ပို၍ စားမိပါက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေရေအာင္း ႏိုင္ပါတယ္။
(ခ) ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးတိုး၊ ႏွလံုး၊ အသည္းနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ရွိသူမ်ား အထူးေရွာင္ရွား သင့္ပါတယ္။
(ဂ) ႏြယ္ခ်ိဳဟာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ကို ေလ်ာ့ နည္းေစ တာေၾကာင့္ ပိုတက္စီယမ္ အားနည္း သူမ်ား မစား သင့္ပါဘူး။
(၆) တ႐ုတ္နံနံ
တ႐ုတ္နံနံပင္ ထဲမွာ ေဘးဥပဒ္ ျဖစ္ေစေသာ ကိုလက္စထေရာ လံုးဝ မပါရွိဘဲ ေကာင္းက်ိဳး ျပဳေသာ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္းမ်ား၊ ဗီတာမင္ သတၱဳ ဓာတ္မ်ားနဲ႔ ေခ်ဖ်က္ လြယ္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္တို႔ ၾကြယ္ဝစြာ ပါရွိတဲ့ အျပင္ ကင္ဆာကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္ေသာ acetylenics, phenolic acids ႏွင့္coumarins ဓာတ္ေပါင္းစုမ်ား ပါဝင္ေန တာေၾကာင့္ ကင္ဆာ အဖု အက်ိတ္မ်ား ႀကီးထြား ပ်ံ႕ႏွံ႔ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးၿပီး အံ့ၾသဖြယ္ ေကာင္းစြာ အနာမ်ား ကိုလည္း က်က္ေစ ပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အစာ အိမ္ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ေခါင္း ကင္ဆာႏွင့္ အမ်ိဳးသားမ်ား ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာတို႔ကို ဟန္႔တားေပး ႏိုင္ပါတယ္။
သို႔ေသာ္ ...
တ႐ုတ္နံနံပင္က ေဆးအျဖစ္ မွီဝဲရင္ ဆီးမ်ားမ်ား သြား ေစ တာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ ေရာဂါသည္မ်ားနဲ႔ သည္း ေျခအိတ္ေဝဒနာ သည္မ်ား အတြက္ အထူး ေရွာင္ရွား သင့္ပါတယ္။
(၇) ပင္စိမ္းပင္
ပင္စိမ္း ရြက္ထဲတြင္ ပါရွိေသာ သဘာဝ ဓာတ္ေပါင္းစု တစ္မ်ိဳးက ဦးေႏွာက္ စြမ္းေဆာင္ခ်က္ကို တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစသည့္ အျပင္ စိတ္ဓာတ္ က်ျခင္း၊ စိတ္ဖိစီးျခင္းနဲ႔ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ တို႔ကို ထိထိ ေရာက္ေရာက္ ကုသေပး ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ပင္စိမ္းရြက္တာ ကေလးငယ္မ်ား ရဲ႕ ဥာဏ္ရည္ စြမ္းအားကို တိုးတက္ ျမင့္မားေစႏိုင္လို႔ အရြယ္ သံုးပါး မေရြး စားသံုး သင့္ပါတယ္။
သို႔ေသာ္ ...
ေသြးထဲမွာ ဂလူးကို႔စ္ နည္းေနသူမ်ား၊ အတက္ ေရာဂါရွိသူမ်ားနဲ႔ ဝက္႐ူးျပန္ ေရာဂါရွိသူမ်ား ကေတာ့ ပင္စိမ္းကုိ မစားသင့္ ပါဘူး။
(၈) ခ်င္း (ဂ်င္း)
ခ်င္းဟာ အစာေၾကညက္ လြယ္ျခင္း၊ ဆီးနဲ႔ ဝမ္းကို ရႊင္ေစျခင္း၊ ခံတြင္း ၿမိန္ျခင္း၊ သုက္ကို ပြားေစျခင္း၊ အဆိပ္ အေတာက္ကို ေျပေပ်ာက္ ေစျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုး ပန္းနာကို ေပ်ာက္ေစျခင္း၊ ေရာင္ရမ္းနာ မ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းျခင္း၊ အသံၾကည္လင္ျခင္း၊ ေလနာ ေရာဂါကို ႏိုင္ျခင္းစတဲ့ က်န္းမာေရး အာနိသင္ေတြ ေပးစြမ္းႏိုင္ ပါတယ္။
သို႔ေသာ္ ...
ခ်င္းဟာ သည္းေျခရည္ကို ပိုထြက္ ေစတာေၾကာင့္ သည္းေျခ ေရာဂါ ရွိသူမ်ားက ခ်င္းအေျခာက္ကို ျဖစ္ေစ၊ ခ်င္းမႈန္႔ကို ျဖစ္ေစ ေဆးအျဖစ္ မွီဝဲလိုရင္ ကြၽမ္းက်င္သူ ဆရာဝန္ တို႔၏ လမ္းညႊန္မႈျဖင့္သာ သံုးစြဲ သင့္ပါတယ္။
(၉) နႏြင္း
ေလ့လာ ဆန္းစစ္မႈ မွတ္တမ္းမ်ား အရ ကမၻာေပၚမွာ နႏြင္းမႈန္ ့အစားဆံုး သူမ်ားဟာ အိႏိၵယ လူမ်ိဳးမ်ား ျဖစ္ၾကရာ ၎ လူမ်ိဳးေတြမွာ ရင္သား ကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ အူမၾကီး ကင္ဆာ၊ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် လြန္စြာနည္းပါး ေၾကာင္း၊ နႏြင္းမႈန္႔ကို ပန္းေဂၚဖီ(အျဖဴ)ႏွင့္ တြဲဖက္၍ ခ်က္စားျခင္းက ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပး
ႏိုင္ေၾကာင္း၊ အိႏိၵယမွာ နႏြင္းမႈန္႔ကို မိ႐ိုးဖလာ အရ စားသံုး လာခဲ့ၾက တာေၾကာင့္လည္း ကေလးငယ္ ေတြမွာ ေသြးကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏႈန္း နည္းပါးေၾကာင္း၊ အဆိပ္ အေတာက္
ေျပေစကာ အသည္းကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳေၾကာင္း၊ ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ ေရာင္ရမ္းနာမ်ား အတြက္ လြန္စြာေဆးဖက္ ဝင္ေၾကာင္း၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ားရဲ႕ သားအိမ္ကို သန္႔ေစေၾကာင္း၊ နႏြင္းမႈန္႔ကို ေန႔စဥ္ ဟင္းလ်ာေတြမွာ စားသံုးေလ့ ရွိတာေၾကာင့္လည္း အိႏိၵယလူမ်ိဳးေတြမွာ ဦးေႏွာက္ ဇရာေရာဂါ (ေခၚ) အယ္လ္ဇိုင္းေရာဂါ ျဖစ္သူဦးေရ လြန္စြာနည္းပါး ေၾကာင္း
ေလ့လာ ေတြ႔ရွိ ရပါတယ္။
သို႔ေသာ္ ...
အစာအိမ္ အက္ဆစ္ အထြက္ မ်ားသူမ်ား၊ အူယဥ္းနာ ေရာဂါ၊ သည္းေျခေက်ာက္ႏွင့္ သည္းေျခအိတ္ ပိတ္ဆို႔ သူမ်ားကေတာ့ နႏြင္း စားသံုးမႈကို ေရွာင္ရွား သင့္ပါတယ္။
တင္္ထက္ထက္ေဇာ္
The Mirror Daily
https://www.facebook.com/TheMirrorDaily
Original link - http://health.thithtoolwin.com/2015/09/blog-post_89.html
Labels:
က်န္းမာေရးဗဟုသုတ,
သဘာဝေဆးဝါးမ်ား,
အစားအစာမ်ား
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment