က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ဗဟုသုတ၊ လိင္မႈကိစၥ၊ ေရာဂါမ်ားအေၾကာင္း၊ ေလ့လာေတြ႔႐ွိခ်က္မ်ား၊အစားအေသာက္နွင့္ လူေနမႈဘဝမ်ား
Wednesday, June 29, 2016
တ႐ုတ္နံနံရဲ႕ က်န္းမာေရး အာနိသင္မ်ား (Chinese celery)
တ႐ုတ္နံနံကို ေရွး ကတည္းက အသံုးျပဳ ခဲ့ၾကတယ္လို႔ မွတ္တမ္းတင္ ေဖာ္ျပ ထားခဲ့ တာေၾကာင့္ သက္တမ္းရင့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ တစ္မ်ဳိးလို႔ ဆိုႏိုင္ ပါတယ္။ တ႐ုတ္ နံနံရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ဳိး ေက်းဇူးေတြကို တိတိက်က် သိႏိုင္ဖို႔ ေဖာ္ျပ ေပးလိုက္ ပါတယ္။
၁) တ႐ုတ္နံနံမွာ ဗီတာမင္စီ ပမာဏမ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ခုခံအားစနစ္ကို က်န္းမာေနေအာင္ အားေပးႏိုင္ပါတယ္။
၂) တ႐ုတ္နံနံမွာ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ၿပီး ဘက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္နဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈတို႔ကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါဝင္ေနပါတယ္။
၃) တ႐ုတ္နံနံမွာ pthalides ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစကာ ေသြးေၾကာ တစ္ဝိုက္က ႂကြက္သားေတြကို အနားရေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြကို က်ယ္ေစပါတယ္။
၄)တ႐ုတ္နံနံမွာ ကယ္လ္စီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ထိန္းညႇိ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၅)တ႐ုတ္နံနံမွာ pthalides ပါဝင္တာေၾကာင့္ သည္းေျခ အက္ဆစ္ရည္ ထြက္ေစကာ ေသြးတြင္း ကိုလက္ စထေရာ အဆင့္ကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။
၆)တ႐ုတ္နံနံမွာ Coumarins ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာ ကာကြယ္ေရးမွာ အစြမ္းထက္ ပါတယ္။
၇) တ႐ုတ္နံနံက ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္တာကိုလည္း သက္သာ ေစပါတယ္။
၈) တ႐ုတ္နံနံမွာ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ ဆိုဒီယမ္တို႔ ညီတူညီမွ် ပါဝင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲက အရည္ပိုေတြကို ထြက္ရွိေစပါတယ္။
၉) တ႐ုတ္ နံနံေစ့ေတြဟာ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္တာကို သက္သာေစတဲ့ ဆီးသြားေစတဲ့ အစြမ္းထက္ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။
၁ဝ)တ႐ုတ္နံနံမွာ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေစ၊ ေရာင္ရမ္းမႈက်ေစ၊ ဆီးသြားေစတဲ့ ျဒပ္ေပါင္း ေတြမ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆီးအိတ္ ပိုးဝင္မႈကို ကုသႏိုင္တာ ျဖစ္ပါတယ္။
၁၁) တ႐ုတ္နံနံမွာ ေရာင္ရမ္းမႈ က်ေစတဲ့ အာနိသင္ေတြ ရွိတာေၾကာင့္ အဆစ္ ေရာင္နာေတြလို ေရာင္ရမ္းမႈနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ေရာဂါေတြကို ကုသႏိုင္ပါတယ္။
၁၂) တ႐ုတ္နံနံမွာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ မ်ားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေရးမွာ အေရးပါပါတယ္။
၁၃) တ႐ုတ္နံနံဟာ ခံတြင္းအနံ႔ဆိုး နံတာကို သက္သာ ေစပါတယ္။
Ref : HealthyTips
Originally published at - http://health.thithtoolwin.com/2016/06/blog-post_29.html
Labels:
သဘာဝေဆးဝါးမ်ား,
အစားအစာမ်ား
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment