က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ဗဟုသုတ၊ လိင္မႈကိစၥ၊ ေရာဂါမ်ားအေၾကာင္း၊ ေလ့လာေတြ႔႐ွိခ်က္မ်ား၊အစားအေသာက္နွင့္ လူေနမႈဘဝမ်ား
Thursday, August 11, 2016
ဆီးျဖဴးသီးရဲ႕ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ိဳး (၇) မ်ိဳး
ဆီးျဖဴ သီးကုိ ျမင္ဖူး စားဖူး ၾကပါ သလား။ အညာ မွာေတာ့ အေတာ္ ေပါပါတယ္။ ဒီလုိ ေႏြရာသီ တစ္ေလွ်ာက္လုံး ေပၚေပါက္ တတ္ၿပီး ဒီအတုိင္း တစ္ကိုက္ ကိုက္လုိက္ၿပီး တာနဲ႔ ေရေသာက္ လုိက္ရင္ ဘယ္လုိ အရသာေလး လွ်ာ ေပၚမွာ က်န္ေနသလဲ ဆုိတာ စားဖူး သူတုိင္း သိပါ လိ့မ္မယ္။
ဆီးျဖဴသီးကုိ ဒီအတုိင္းလည္း စားၾက သလုိ၊ ငပိ၊ ပုဇြန္ေျခာက္ စတာေတြ နဲ႔လည္း အခ်ိဳ အစပ္ ခ်က္စား ၾကပါတယ္။ အညာမွာေတာ့ သိပ္ေပါလြန္းလုိ႔ အခ်ဥ္သိပ္ၿပီး စား
ၾက ပါတယ္။ ဆီးျဖဴးသီးရဲ႕ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ိဳး (၇) မ်ိဳးကို ေဖာ္ျပ ေပးလုိက္ ပါတယ္။
၁။ က်န္မာေရးကို အက်ိဳးျပဳတဲ့ ဓာတ္ေတြ
ဆီးျဖဴသီးမွာ က်န္းမာေရးကို အက်ိဳးျပဳႏုိင္တဲ့ ဓာတ္ေတြ ေျမာက္မ်ားစြာ ပါ၀င္ ပါတယ္။ အထူး သျဖင့္ Calcium, Phosphorus, Iron, Copper, Potassium, Manganese, Magnesium, Chromium, Vitamins A နဲ႕ B စတဲ့ ဓာတ္ေတြ အျပင္ Dietary Fiber လည္း ပါ၀င္ ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေရဓာတ္ 80% ပါ၀င္ၿပီး ကယ္လုိရီလည္း လုံး၀ မပါ သေလာက္ နည္းပါး ပါတယ္။
၂။ ဆံပင္ကုိ သန္စြမ္းနက္ေမွာင္ေစၿပီး အသားအေရကုိ ၾကည္လင္၀င္းပေစႏုိင္တယ္
ဆီးျဖဴသီးမွာ ဗီတာမင္ C ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္လုိ႕ ဆံပင္ သန္စြမ္းနက္ေမွာင္ ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အသားအရည္ကုိ ေထာက္ပ့ံ မႈေတြ အမ်ားႀကီး ေပးႏုိင္တဲ့ ဗီတာမင္ C, နဲ႔ အျခား သတၳဳဓာတ္ ေတြလည္း ပါ၀င္ပါတယ္။
၂။ မ်က္စိအျမင္ကုိ ၾကည္လင္ေစတယ္
ဆီးျဖဴသီးမွာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ သက္ေစာင့္ဓာတ္ ျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္ C ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ ပါတယ္။ မ်က္စိ မႈန္၀ါးျခင္း၊ မ်က္လုံး ႀကိမ္းျခင္း၊ အရြယ္မတုိင္မီွ မ်က္စိ ကြယ္ျခင္း-စတာေတြကို ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ ေပးႏုိင္ ပါတယ္။
၃။ ေသြးတုိးေသြးက် ေရာဂါသည္ေတြအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ ေဆး
ဆီးျဖဴသီးကို ပုံမွန္ စားသုံးေပး ပါက ေသြးေပါင္ခ်ိန္ မမွန္ျခင္း၊ ေသြးတုိးျခင္း၊ ေသြးက်ျခင္း စတာေတြကို ကာကြယ္ တားဆီး ေပးႏုိင္ ပါတယ္။ ဆီးျဖဴသီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဗီတာမင္ C ဟာ ေသြးထဲရွိ ကိုလက္စထေရာနဲ႕ သၾကားဓာတ္ပါ ၀င္မႈကုိ သန္႔စင္ေစၿပီး ေသြးခဲ့ျခင္း၊ ေသြးေၾကာ ပိတ္ျခင္းေတြကို ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ ေပးႏုိင္ ပါတယ္။
၄။ ႏွလုံးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးတယ္
ဗီတာမင္ C ဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္လုိ႕ ႏွလုံးေရာဂါနဲ႕ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ ေပးႏုိင္ ပါတယ္။
၅။ အရြယ္တင္ ႏုပ်ိဳေစတယ္
အရြယ္မတုိင္ခင္ အုိမင္းရင့္ေရာ္ျခင္း၊ အသားအရည္ပ်က္ဆီးျခင္း၊ အသားအေရ ေျခာက္ကပ္ျခင္း၊ အေရတြန္႔ျခင္း စတာေတြအတြက္လည္း ဆီးျဖဴသီးကို ပုံမွန္ စားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏုိင္ ပါတယ္။
၆။ သြားနဲ႔ အ႐ုိးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္
ဆီးျဖဴသီးမွာ ဗီတာမင္ C, B, A စတဲ့ ဓာတ္ေတြကုိ ပါ၀င္လုိ႔ သြားေတြကုိ ျဖဴေဖြး က်န္မား ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အရုိး ပ်က္ဆီးမႈ ကိုလည္း ထိန္ေပးၿပီး အရုိးေတြကို ခုိင္မာ ေစပါတယ္။
၇။ ကင္ဆာေရာဂါကို အကာကြယ္ေပးႏုိင္တယ္
ဗီတာမင္ C ဓာတ္ ပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲကုိ နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ၀င္ေရာက္လာမည့္ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ကုိ တုိက္ျဖတ္ ေပးႏုိင္ ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္လုိ႔ ကင္ဆာဆဲလ္ ျဖစ္ေပၚမႈကုိ ထိေရာက္ စြာ တားဆီး ေပးပါတယ္။
Credit: Shwemom
Originally published at - http://shwemom.com
Labels:
သဘာဝေဆးဝါးမ်ား
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment