က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ဗဟုသုတ၊ လိင္မႈကိစၥ၊ ေရာဂါမ်ားအေၾကာင္း၊ ေလ့လာေတြ႔႐ွိခ်က္မ်ား၊အစားအေသာက္နွင့္ လူေနမႈဘဝမ်ား





ဤဘေလာဂ့္ဆိုဒ္သည္ ဆိုင္မြန္စာၾကည့္ဆိုဒ္၏ ပရိတ္သတ္မ်ား တက္ေရာက္ ဖတ္႐ႈျခင္း လြယ္ကူျမန္ဆန္ ေစရန္ ရည္႐ြယ္၍ ထပ္မံတိုးထားေသာ ဆိုဒ္ပြား တစ္ခုသာ ျဖစ္ပါသည္။

Thursday, April 28, 2016

င႐ုုတ္သီးစားျခင္းက အသက္ရွည္ေစႏိုင္




ခႏၶာကိုယ္မွာ နာက်င္မႈကို အာ႐ံု ခံႏိုင္စြမ္းအား ဟန္႔တားျခင္းက အသက္ ရွည္ေစ ပါတယ္။ င႐ုတ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ Capsaicin ျဒပ္ေပါင္းဟာ ဆိုရင္ေတာ့ နာက်င္မႈ အာ႐ံုခံ ပ႐ိုတိန္း TRVPI ကို ဟန္႔တား ေပးပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ င႐ုတ္သီး ေတာင့္ေတြနဲ႔ င႐ုတ္သီး ပါ၀င္တဲ့ အစပ္ဟင္းေတြ ပံုမွန္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ အသက္ ရွည္ႏိုင္ တယ္လို႔ ေလ့လာ သူေတြက ဆိုပါတယ္။

ကယ္လီဖိုးနီးယား တကၠသုိလ္က သုေတသီ အင္ဒ႐ူးဒီလင္းနဲ႔ သုေတသီေတြက ႂကြက္ေတြကို TRVPI ေခၚ နာက်င္မႈ အာ႐ံုခံ ပ႐ိုတိန္း မထုတ္ လုပ္ႏုိင္ေအာင္ မ်ိဳး႐ိုး ဗီဇျပဳျပင္ၿပီး အဲဒီ ေလ့လာမႈကို ျပဳလုပ္ ခဲ့ၾကတာပါ။

TRVPI ေခၚ နာက်င္မႈအာ႐ံုခံ ပ႐ိုတိန္းမထုတ္လုပ္ႏုိင္တဲ့ အဲဒီႂကြက္ေတြဟာ ထူးထူးျခားျခား အသက္ရွည္ေနပါတယ္။ တျခားပံုမွန္ႂကြက္ေတြထက္ ၁၄ ရာခိုင္ႏႈန္းပိုၿပီး အသက္ရွည္တဲ့ အျပင္ ပိုမို က်န္းမာၿပီး ၊ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈေလ်ာ့နည္း ပါတယ္တဲ့။

အသက္ အရြယ္ေၾကာင့္ မွတ္ဉာဏ္ စြမ္းရည္ က်ဆင္းမႈႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း၊ ဒါ့အျပင္ ပံုမွန္ထက္ ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈ ပိုမိုျပဳလုပ္ စရာ မလိုဘဲ အဆီပိုေတြကို ေလာင္ ကၽြမ္းေစ ႏိုင္ေၾကာင္းနဲ႔ အသက္ အရြယ္ အုိမင္းလာတဲ့ တိုင္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း သၾကားဓာတ္ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္စြမ္း အပါအ၀င္ ဇီ၀႐ုပ္ျဖစ္စဥ္ဟာ အသက္ငယ္ စဥ္ကလို ေကာင္းမြန္ေန တုန္းျဖစ္ေၾကာင္း စတဲ့အေၾကာင္းအရာေတြကို သုေတသီေတြက ရွာေဖြႏုိင္ခဲ့တာပါ။

ဒါေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ နာက်င္မႈ အာ႐ံုခံႏိုင္စြမ္းကို ဟန္႔တားျခင္းက လူေတြမွာ နာက်င္မႈသက္သာေစ႐ံုမက အသက္ရွည္က်န္းမာေစၿပီး၊ အထူးသျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါနဲ႔ အ၀လြန္မႈတို႔ကို ကုသရာမွာ အလြန္အသံုး၀င္ ႏုိင္တယ္လုိ႔ အဲဒီေလ့လာမႈမွာပါဝင္ခဲ့တဲ့ ပါေမာကၡ သုေတသီက ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။

Ref : Cell

Originally published at - http://health.thithtoolwin.com/2016/04/blog-post_22.html

No comments:

Post a Comment