က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ဗဟုသုတ၊ လိင္မႈကိစၥ၊ ေရာဂါမ်ားအေၾကာင္း၊ ေလ့လာေတြ႔႐ွိခ်က္မ်ား၊အစားအေသာက္နွင့္ လူေနမႈဘဝမ်ား





ဤဘေလာဂ့္ဆိုဒ္သည္ ဆိုင္မြန္စာၾကည့္ဆိုဒ္၏ ပရိတ္သတ္မ်ား တက္ေရာက္ ဖတ္႐ႈျခင္း လြယ္ကူျမန္ဆန္ ေစရန္ ရည္႐ြယ္၍ ထပ္မံတိုးထားေသာ ဆိုဒ္ပြား တစ္ခုသာ ျဖစ္ပါသည္။

Monday, December 7, 2015

ပန္းေဂၚဖီစိမ္းက ကင္ဆာဆဲလ္တုိ႔ ႀကီးထြားမႈကို ရပ္တန္႔ ေစ




ကေလးေတြေကာ လူႀကီးေတြပါ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ စိမ္းေတြ စားေပးဖုိ ့တုိက္တြန္း ထားျပီး အနည္းဆုံး တစ္ေန ကို အသီး အရြက္ ငါးမ်ိဳး စားေပးသင့္တယ္ ဆုိတဲ့ စံႏွဳန္း တစ္ခု ရွိပါတယ္။

အခုမွာေတာ့ သိပၸံ ပညာရွင္ ေတြရဲ့ ေတြ ့ရွိခ်က္အရ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာ ပါ၀င္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးဟာ ကင္ဆာ ကို တားဆီးႏိုင္ရုံ မက၊ ကင္ဆာ တုိက္ဖ်က္မႈမွာလည္း အကူ အညီေပးႏိုင္ တယ္လုိ ့သိရပါတယ္။

ေဂၚဖီမ်ိဳးႏြယ္ေတြ ျဖစ္တဲ့ ေဂၚဖီထုပ္၊ ကိုက္လန္၊ ကြမ္းသီး ေကာ္ဖီထုပ္ နဲ ့ပန္းေဂၚဖီ စိမ္းတုိ ့မွာ ပါ၀င္တဲ့ Sulforaphane လုိ ့ေခၚတဲ့ ျဒပ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးဟာ အူမႀကီး ကင္ဆာနဲ ့ဆီးက်ိိတ္ ကင္ဆာဆဲလ္ ႀကီးထြားမႈကို ဟန္ ့တားေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ ့ရွိခဲ့ရ ပါတယ္။

ဒီကင္ဆာတုိက္ဖ်က္ေပးတဲ့ျဒပ္ေပါင္းမွာ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းရဲ့ ရက္သား အရြယ္ႏုနယ္တဲ့ အစို ့အေညွာင့္ ေတြမွာ အမ်ားဆုံး ပါရွိတဲ့အျပင္ ၃-၄ ရက္သားသာ ရွိေသးတဲ့ပန္းေဂၚဖီစိမ္း အေညွာင့္ကေန ထုတ္ယူထားတဲ့ ျဖည့္စြက္ေဆးေတြမွာလည္း ပါ၀င္ပါတယ္။

Texas A&M Health Science Center က သုေတသန ပညာရွင္ေတြက ဒီျဖည့္စြက္ေဆး ကို ကင္ဆာ ကာကြယ္ဖုိ ့နည္းလမ္း တစ္မ်ိဳးအေနနဲ ့သုံးႏိုင္သလုိ၊ အူမၾကီးကင္ဆာတုိက္ဖ်က္ရာမွာလည္း သုံးႏိုင္တယ္လုိ ့ သုံးသပ္ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။

ဒါေပမယ့္ ဒီျဖည့္စြက္ေဆးဟာ ကင္ဆာေဆးေတြပုိမိုထိေရာက္ဖုိ ့အတြက္ အေထာက္အကူျပဳတဲ့ေနရာနဲ ့ ကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ၾကိဳတင္ကာကြယ္တဲ့ေနရာမွာသာ သုံးႏိုင္ျပီး၊ ကင္ဆာ ဓာတုကုထုံး ဒါမွမဟုတ္ ေရဒီယိုဓာတ္ေရာင္ျခည္နဲ ့ကုသမွဳေတြနဲ ့ေတာ့ အစားထုိးမသုံးသင့္ဘူးလုိ ့ေတာ့ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက သတိေပးထားပါတယ္။

သီးျခားလက္ေတြ ့စမ္းသပ္မွဳေတြမွာ အသက္ ၅၀ ေက်ာ္အရြယ္ အူတြင္းအၾကိတ္ျဖစ္ေပၚမွဳကို စမ္းသပ္ရွာေဖြမွဳ ခံယူေနသူေပါင္း ၂၈ ေယာက္ပါ၀င္ခဲ့ျပီး ထုိသူေတြရဲ့ ေဂၚဖီထုပ္ႏြယ္၀င္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ စားသုံးမွဳကို စစ္တမ္း ေကာက္ယူ ထားခဲ့ပါတယ္။

ထုိ ့ေနာက္ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္မွဳအေျဖထြက္လာတဲ့အခါမွာ ေဂၚဖီထုပ္ပုိစားတဲ့သူ ေတြမွာ အက်ိတ္ျဖစ္ေပၚမွုထိန္းခ်ဳပ္ေပးတဲ့ p16 မ်ိဳးဗီဇ ျဖစ္တည္မွဳပုိမ်ားေနတာကို ေတြ ့ရွိခဲ့ရတာျဖစ္ပါတယ္။

ဒီအတြက္ေၾကာင့္ သိပၸံပညာရွင္ေတြဟာ sulforaphane ပါ၀င္တဲ့ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြကို စားေပးျခင္းက လူေတြရဲ့ မ်ိဳးရိုး ဗီဇကို အမွန္ တကယ္ ေျပာင္းလဲ ေစႏိုင္ၿပီး အၾကိတ္ ျဖစ္ေပၚမွဳကို ခႏၶာကိုယ္က ပုိမုိ တားဆီး ေပးႏုိင္ တယ္လုိ ့ေကာက္ခ်က္ ခ်ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။

Ref: Dailymail

Original link - http://health.thithtoolwin.com/2015/12/blog-post_44.html

ဒီပို႔စ္ေလးကို သေဘာက်ရင္
လုပ္ေပးခဲ့ေနာ္။

No comments:

Post a Comment