
ေနၾကာဆီနဲ ့ေျပာင္းဆီ စတဲ့ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ ဆီေတြမွာ ႏွလုံးေရာဂါနဲ ့dementia ေခၚ ဦးေႏွာက္ ထိခုိက္မွဳ ေၾကာင့္ စိတ္ေဖာက္ျပန္မွဳ ေရာဂါေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အဆိပ္ရွိ ဓာတုပစၥည္းေတြ ပါ၀င္လ်က္ ရွိေၾကာင္း သိပၸံပညာရွင္ ေတြက သတိေပးေျပာၾကား လုိက္ပါတယ္။
ဒီ ဆီေတြအစား သံလြင္ဆီကို ေရြးခ်ယ္ အသုံးျပဳႏိုင္ေပမယ့္ ကၽြမ္းက်င္သူေတြရဲ့ အဆုိအရ စားအုန္းဆီ၊ ေထာပတ္ နဲ ့၀က္ဆီတုိ ့ဟာ တျခားဆီေတြထက္ သာလြန္ေကာင္းမြန္ တယ္လုိ ့ဆုိပါတယ္။
“ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီေတြနဲ ့မျငိစြန္းေနတဲ့ ေရာဂါအုပ္စုရယ္လုိ ့ကို မရွိဘူးျဖစ္ေနပါတယ္” လုိ ့De Montford တကၠသိုလ္က ပေရာ္ဖက္ဆာ Martin Grootveld က ေျပာျပပါတယ္။
“ ပထမဆုံးအေနနဲ ့အတတ္ႏိုင္ဆုံး ဆီေၾကာ္အစားအစာေတြကို ေရွာင္ပါ။ ဒါေပမယ့္လည္း ကံမေကာင္းစြာပဲ ကၽြန္ေတာ္တုိ ့က ဆီေၾကာ္စာကို မွၾကိဳက္တတ္ၾကျပီး ကၽြန္ေတာ္ကိုယ္တုိင္လည္း ဆီေလးနဲ ့ေၾကာ္ထားတဲ့ မနက္စာေကာင္းေကာင္းတစ္နပ္ကို မေရွာင္ႏိုင္ဘူးျဖစ္ေနတယ္”
“ ဒီအတြက္ေၾကာင့္ ဆီသုံးမယ္ဆုိရင္လည္း ဒီ အဆိပ္ရွိျဒပ္ေပါင္းပါ၀င္မွဳနည္းပါးတဲ့ ဆီမ်ိဳးကို ေရြးသုံးပါ”
ေနၾကာဆီ ဒါမွမဟုတ္ ေျပာင္းဆီကို သုံးျပီးေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးေၾကာ္ဟင္းမွာ aldehydes ဆုိတဲ့ အဆိပ္ရွိျဒပ္ေပါင္းဟာ စိတ္ခ်ရတဲ့ပမာဏထက္ အဆ ၂၀၀ ေက်ာ္ ပုိမုိပါ၀င္ေနတာကို ပေရာ္ဖက္ဆာ Grootveld က ေတြ ့ရွိခဲ့ရ ပါတယ္။
ကိုလက္စထေရာျဖစ္ေပၚမွဳအားမေပးတဲ့ polyunsaturated fats ၾကြယ္၀တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီေတြ ဟာ အႏၱရာယ္ရွိတဲ့ျဒပ္ေပါင္း အေျမာက္အမ်ားကို ထုတ္ေပးႏိုင္ျပီး သံလြင္သီးနဲ ့အခြံမာေစ့ေတြကေနရတဲ့ monounsaturated fat ျပည့္၀တဲ့ဆီေတြကေတာ့ ဒီျဒပ္ေပါင္းေတြကို အနည္းအက်ဥ္းသာ ထုတ္ေပးတယ္လုိ ့ ပေရာ္ဖက္ဆာက ရွင္းျပပါတယ္။
ယခုေတြ ့ရွိမွဳဟာ ျပည့္၀ဆီေတြကို ေရွာင္ရွားျပီး polyunsaturated fats ၾကြယ္၀တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ ေတြကို ေရြးခ်ယ္အသုံးျပဳသင့္တယ္ဆုိတဲ့ ႏွစ္ ၂၀ ေက်ာ္ၾကာ သုေတသနျပဳ လက္ခံထားတဲ့ အခ်က္အလက္နဲ ့ လုံး၀ဖီဆန္လ်က္ရွိပါတယ္။
Ref: Metro
Original link - http://health.thithtoolwin.com/2015/11/blog-post_10.html
ဒီပို႔စ္ေလးကို ႏွစ္သက္တယ္ဆိုရင္ | လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ |

No comments:
Post a Comment