ရုံးပတီသီးမွာ စားလို႔လည္း ေကာင္းၿပီး ေပးစြမ္းႏူိင္တဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ကေတာ့
- - အရိုးကိုသန္မာေစသည္။
- - ႏွလံုးကိုကာကြယ္ေပးသည္။
- - အဆစ္အမ်က္ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို သက္သာ ေလ်ာ့ပါး ေစသည္။
- - ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုထိန္းေပးသည္။
- - ေသြးစီးဆင္းမႈကို ပိုေကာင္းေစသည္။
ရုံးပတီသီးကေပးတဲ့ က်န္းမာေရး ၃မ်ိဳး
(၁) ႏွလံုးေရာဂါကာကြယ္သည္
ရုံးပတီသီးမွာ Antioxidants ပါ၀င္သျဖင့္ ေသြးေၾကာနံရံမ်ား မာေတာင့္ျခင္းကို ကာကြယ္ သည္။ ေသြးေၾကာနံရံမ်ား မာလာရင္ ေသြးစီးႏႈန္းေႏွးျပီး ေစးပ်စ္ကာ ေသြးခဲ ေစသျဖင့္ အႏၲရာယ္ ရွိသည္။ ရုံးပတီသီးရွိ Vitamin C သည္ ထိပ္တန္း အင္တီေအာက္စီးဒင့္ျဖစ္ ကာ ႏွလံုး ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ အႏၲရာယ္ကို ေလ်ာ့ပါး ေစသည္။
ရုံးပတီသီး လက္ဖက္ရည္ တစ္ပန္းကန္စာသည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး လက္ဖက္ရည္ တစ္ပန္းကန္ စာထက္ ဗီတာမင္စီ ဓာတ္ပမာဏ ပိုမ်ားသည္။ ထို႔ျပင္ Folate ဓာတ္သည္လည္း ထိုလက္ဖက္ရည္ တစ္ပန္းကန္စာတြင္ သင္ေန႔စဥ္ လိုအပ္ခ်က္၏ ၄၀ရာခိုင္ႏႈန္းပါ ၀င္ျပန္သည္။
ေဖာလိတ္ဟု ေခၚေသာ ဗီတာမင္ဘီ တစ္မ်ိဳးခ်ိဳ႕တဲ့ပါက သင့္ခႏၶာကိုယ္တြင္ ဟိုမိုစစ္ စတင္းေခၚ Amino Acid မ်ားထြက္လာျပီး ေသြးထဲမွာ ဟိုမိုစစ္စတင္းေတြ သိပ္မ်ားလာပါက ေသြးေၾကာမ်ား က်ဥ္းေစသည္။
ႏွလံုးေသြး ေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ေရာဂါျဖစ္ေစသည္။ ဒါေၾကာင့္ ရုံးပတီသီးစား ေပးလွ်င္ ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးေၾကာမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္သည္။
ထို႔အတူ Potassium၊ Magnesium တို႔ၾကြယ္၀သျဖင့္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုနည္းေစသည္။ ဤရုံးပတီသီးကို စားျခင္းျဖင့္ ေသြးတိုးေရာ ဂါရွိလွ်င္ ေလွ်ာ့ခ်ကာကြယ္ႏိုင္ျပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့လိုသူေတြ အတြက္လည္း ေကာင္းသည္။ မဂၢနီဆီယမ္သည္ ကိုလက္စထေရာႏွင့္ ေသြးတိုး ေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးသည္။ ႏွလံုးခုန္စီးခ်က္ နရီမွန္ေစျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ႏွလံုး တိုက္ခိုက္ခံရျခင္းမွ ကာကြယ္ ေပးသည္။
(၂) အရုိးပါးေရာဂါ ကာကြယ္ရန္
အမ်ိဳးသမီးေတြ ေသြးဆံုးလွ်င္ အရုိးပါးေရာဂါ အျဖစ္မ်ား တတ္တာမို အသက္၄၀ေက်ာ္တာနဲ႔ ရုံးပတီသီး ေန႔စဥ္ စားဖို႔ ျပင္ထားပါ။ ရုံးပတီသီးမွာ အရိုးပါး ေရာဂါ တိုက္ထုတ္ ေပးမယ့္ ဖိုက္တာ ၄မ်ိဳး ေတာင္ပါသည္။ (၁) ပိုတက္စီယမ္၊ (၂) ဗီတာမင္စီ၊ (၃) မဂၢနီစီယမ္ႏွင့္ (၄) ဘီတာကာ ရိုတင္းတို႔ ျဖစ္သည္။
ဤဓာတ္၄မ်ိဳး ျမင့္မားစြာပါေအာင္ စားႏိုင္တဲ့လူေတြမွာ အရုိးထိခိုက္ပ်က္ စီးမႈေႏွးသြားသည္ဟု ယူေကသုေတသန ေတြအရ ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ကယ္လလ္စီယမ္ ဓာတ္ျပီးလွ်င္ အရိုး တည္ေဆာက္ရာတြင္ အေရးၾကီးဆံုးေသာ သတၳဳဓာတ္ဆား အားလံုးရဲ႕ ေန႔စဥ္ လိုအပ္ခ်က္၏ ၁၀ရာခိုင္ႏႈန္း ရုံးပတီသီးမွာ ပါသည္ဟု ဆို၏။
(၃) အရုိးက်ီးေပါင္းတက္ျခင္းကို သက္သာေလ်ာ့ပါးေစသည္
အသက္ ရလာတာနဲ႕အမွ် ျဖစ္ပြားေလ့ရွိေသာ အရိုးက်ီးေပါင္းတက္ေရာဂါကို သက္သာ ေစသည္ဟု ဆိုသည္။ အဆစ္ အမ်က္မ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားေလ့ရွိသည္။ ရုံးပတီသီးမွာပါတဲ့ အဟာရဓာတ္ မ်ားက အဆစ္အမ်က္ႏွင့္ အရုိးႏုပြန္းစား ျခင္းမ်ားကို သက္သာ ေလ်ာ႔ပါး ေစသည္။ အထူးသျဖင့္ အရုိးႏုတြင္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အစိတ္အပိုင္း မဂၢနီးေၾကာင့္ ဟုဆို၏။
ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္နည္း
ရုံးပတီသီး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စိမ္းစိမ္းစိုစိုမ်ားကို ေစ်းမွ၀ယ္ျပီး ေန႔ခ်င္း ခ်က္ျပဳတ္ စားႏိုင္လွ်င္ ပို၍အဟာရဓာတ္ ေကာင္းေစသည္။ ေၾကး၊သံ၊ေၾကးနီျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အိုးႏွင့္ခ်က္လွ်င္ မဲသြား တတ္ပါသည္။ ဒန္ျဖင့္ ျပဳလုပ္ ထားတဲ့ အိုးမွာ ေရပြက္ ပြက္ဆူေအာင္ တည္ျပီး ရုံးပတီသီးကို ထိပ္ျဖတ္၍ ေရစင္စင္ ေဆးျပီးထည့္ပါ။ ထည့္ျပီး ၁မိနစ္ အတြင္း ျပန္ဆယ္ယူ၍ အတံုး ေလးမ်ားပိုင္းကာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္ျဖင့္ တြဲစားပါ။ ရုံးပတီသီးကို ခပ္ပါးပါး လွီး၍ ေၾကာ္စားႏိုင္သည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး မွည့္ျဖင့္လည္း ခ်က္စားႏိုင္သည္။ ပဲခ်ဥ္ဟင္းတြင္ကုလားပဲျခမ္းျပဳတ္ သို႔မဟုတ္ ပဲစင္းငံုျပဳတ္ျပီးႏွင့္ ရုံးပတီသီး၊ ခရမ္း၊ ဘူးသီး၊ ေရႊဖရံုသီး ၊မုန္လာဥ၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ စသည္တို႔ႏွင့္ ဆီသပ္ျပီး မန္က်ည္းမွည့္ ထည့္ခပ္ ခ်က္စားႏိုင္သည္။
Ref : HealthyTips
Originally published at - http://health.thithtoolwin.com/2016/06/blog-post_88.html
No comments:
Post a Comment