အသားျပားေတြ၊ အူေခ်ာင္းေတြ၊ ဘာဂါေတြ စားျခင္းက ေဆးလိပ္ ေသာက္သကဲ႔ သို႔ပင္ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္မႈ အႏၱရာယ္ ရွိေၾကာင္း ကမာၻ႔က်န္းမာေရး အႀကီးအကဲေတြက ေန ထုတ္ျပန္ ထားပါတယ္။
ကမာၻ႔က်န္းမာေရး အဖြဲ႔အစည္း (WHO) ကေန ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္ဆံုး အစားအစာ စာရင္းကို ထုတ္ျပန္လိုက္ပါတယ္။
အနီေရာင္အသား (Red meat) ေတြအစိမ္းစားျခင္းက တစ္သွ်ဴးေတြကို ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္တဲ႔ထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ အနီေရာင္အသားဆိုတာက သိုး၊ ဆိတ္၊ ဝက္၊ အမဲ စတဲ႔ အသားေတြပါ။ တာရွည္ခံထုတ္ကုန္ေတြထက္ကို အႏၱရာယ္နည္းနည္းပဲ ေလ်ာ႔ပါတယ္။ ဒီအဖြဲ႕အစည္းဟာ အရင္းအျမစ္ေသခ်ာလိုက္ၿပီး ဒီအခ်က္ေတြကို ထုတ္ျပန္ထားတာပါ။ ဒီ႔အတြက္ ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းေတြနဲ႔ အသင္႔စားလုပ္ငန္းေတြကို တုန္လႈပ္သြားေစခဲ႔ပါတယ္။
ဒီအခ်က္ေတြက စားသံုးမႈ လမ္းညႊန္ခ်က္ေတြနဲ႔ အသားျပားအထုတ္ ေတြေပၚမွာ သတိေပးစာ ကပ္ဖို႔ကိုပါ ျဖစ္လာႏုိင္ပါတယ္။
ၿဗိတိန္မွာဆိုရင္ အနီေရာင္အသားစားၿပီး ကင္ဆာျဖစ္လို႔ ေသဆံုးသူအေရအတြက္ဟာ တစ္ႏွစ္တစ္ႏွစ္ကို ၁၅၀၀၀၀ ေက်ာ္ရွိပါတယ္။ ဒီအေၾကာင္းကို WHO ရဲ႕ ကင္ဆာသုေတသန ႏုိင္ငံတကာေအဂ်င္စီ ကေန သတိေပးခ်က္ ျပဳထားပါတယ္။
ဒီကင္ဆာ အႏၱရာယ္ေတြကို သိထားရင္ ပိုၿပီးက်န္းမာေစမယ္႔ ေန႔စဥ္ေနထိုင္မႈပံုစံနဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္မႈႏႈန္းကို ထက္ဝက္ တားဆီးႏုိင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
အနီေရာင္အသားမွာ အဆီဓာတ္ပါဝင္မႈႏႈန္း ျမင္႔ၿပီး ဒီအနီေရာင္က အူမႀကီးအလႊာကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အနီေရာင္အသားစားမယ္ျခင္းက အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္မႈ အႏၱရာယ္ကို တုိးျမင္႔ေစပါတယ္။
Ref: Daily Mail
Original link - http://health.thithtoolwin.com/2015/10/blog-post_24.html
ဒီပို႔စ္ေလးကို ႏွစ္သက္တယ္ဆိုရင္ | လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ |
No comments:
Post a Comment