က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ဗဟုသုတ၊ လိင္မႈကိစၥ၊ ေရာဂါမ်ားအေၾကာင္း၊ ေလ့လာေတြ႔႐ွိခ်က္မ်ား၊အစားအေသာက္နွင့္ လူေနမႈဘဝမ်ား





ဤဘေလာဂ့္ဆိုဒ္သည္ ဆိုင္မြန္စာၾကည့္ဆိုဒ္၏ ပရိတ္သတ္မ်ား တက္ေရာက္ ဖတ္႐ႈျခင္း လြယ္ကူျမန္ဆန္ ေစရန္ ရည္႐ြယ္၍ ထပ္မံတိုးထားေသာ ဆိုဒ္ပြား တစ္ခုသာ ျဖစ္ပါသည္။

Sunday, October 18, 2015

က်န္းမာေရးနဲ႔ အညီညြတ္ဆံုးေသာ အစားအစာ ( ၅ ) မ်ိဳး




အစား အေသာက္ စားတယ္ ဆိုတာ ဟာ အရသာ ရွိတာ တစ္ခု တည္းနဲ႔ ဆံုးျဖတ္လို႔ မရႏိုင္ ပါဘူး။ အာဟာရ ရရွိဖို႔နဲ႔ သင့္ရဲ႕ က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းမြန္ေစဖို႔ ကိုလည္း ၾကည့္ရ ပါမယ္။ သင့္ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ အေလး ခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္း ေပးၿပီး သင့္ရဲ႕ စိတ္ပိုင္း ဆိုင္ရာ ခံစားခ်က္ေတြ ကို လည္း ျမွင့္တင္ ေပးႏိုင္သလို သင့္ဆီ ေရာက္လာႏိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြ ကိုပါ ကာကြယ္ေပးႏိုင္မယ့္ အစားအစာ ကို ေရြးခ်ယ္ ရပါလိမ့္မယ္။

၁။ ပန္းသီး

ပန္းသီးဟာ Free Radical ေတြကို ဖန္တီးေပးႏိုင္တဲ့ အန္တီေအာက္ဆီုဒန္႔ ပါ၀င္မႈ အမ်ားဆံုး အစားအစာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ Free Radicals ေတြဟာ ေရာဂါ အခ်ိဳ႕ နဲ႔ အိုမင္းရင့္ေရာ္ေစတဲ့ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ ခႏၶာကိုယ္တြင္း က ဘက္တီးရီးယားေတြကိုလည္း ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တိရိစာၦန္ေတြနဲ႔ စမ္းသပ္ခဲ့တဲ့ ေလ့လာမႈ အခ်ိဳ႕အရေတာ့ ပန္းသီး မွာပါ၀င္တဲ့ Poluphenols ဆိုတဲ့ အန္တီေအာက္စီဒန္႔စ္ ဟာ အသက္ ရွည္ေစႏိုင္တယ္ဆိုတာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။

၂။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း

ပန္းေဂၚဖီစိမ္းေတြဟာ ဖိုက္ဘာ ၊ ကယ္လ္ဆီယမ္ ၊ ပိုတက္ဆီယမ္ ၊ ဖိုလိတ္ နဲ႔ ဖိုင္တိုႏ်ဴထရီးရန္႔ ေတြ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ႏွလံုးေရာဂါ ၊ ဆီးခ်ိဳ ၊ ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါ နဲ႔ ကင္ဆာ ေရာဂါ အခ်ိဳ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း မွာ ဗီတာမင္ စီ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ လည္း ကိုယ္ခံအား ေကာင္းမြန္မႈ အတြက္ အထူး သင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။



၃။ ငါး

ဆယ္လ္မြန္ ၊ ထေရာက္ ၊ မက္ကီရယ္လ္ ၊ ဟာရင္း ၊ ဆာဒင္း နဲ႔ အန္ခ်ိဳဗီ အစ ရွိတဲ့ သါးေတြဟာ သူတို႔ရဲ႕ တစ္သွ်ဴးေတြမွာ အဆီေတြပါ၀င္ၾကပါတယ္။ ထို အဆီေတြကို omega-3 Fatty Acid လို႔ေခၚၿပီး ႏွလံုး က်န္းမာေရးနဲ႔ အာရံုေၾကာစနစ္အတြက္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အဆီမ်ားတဲ့ ငါးေတြမွာ ဗီတာမင္ ေအ နဲ႔ ဗီတာမင္ ဒီ တို႔လည္း ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာေရာဂါ အခ်ိဳ႕ကိုေတာ့ ပ်ံ႕ႏွံ႔မႈ ႏႈန္းေတြ ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

၄။ အစိမ္းေရာင္အရြက္မ်ား

ေလ့လာမႈေတြကေန ေဖာ္ျပခဲ့ဖူးတာကေတာ့ အေရာင္ရင့္ရင့္ အသီးအရြက္ေတြျဖစ္တဲ့ ဟင္းႏုႏြယ္ နဲ႔ ေဂၚဖီတို႔ဟာ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တယ္ဆိုတာကို ျပသခဲ့ၿပီးပါၿပီ။ ဟင္းႏုႏြယ္ လို အစိမ္းေရာင္ရွိတဲ့ အသီးအရြက္ေတြဟာ အန္တီေအာက္ဆီဒန္႔စ္ အလြန္ၾကြယ္၀ ၿပီး ဗီတာမင္ ေအ ၊ ဘီဆစ္ ၊ စီ ၊ အီး ၊ ေက စတဲ့ ဗီတာမင္ေတြလည္းမ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး ဆီလီနီယမ္ ၊ နီယာဆင္ ၊ ေဖာ့စေဖာရပ္စ္ ၊ ေကာ့ပါး ၊ ေဖာလစ္ အက္ဆစ္ ၊ ပိုတက္ဆီယမ္ ၊ ကယ္လ္ဆီယမ္ စတာေတြလည္း ပါ၀င္ပါေသးတယ္။

၅။ အာလူး


အာလူး ဟာ အစာေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ ဖိုက္ဘာ ၊ ဘီတာကာရိုတင္းန္ ၊ ကာဘြန္ဟိုက္ၿဒိတ္ ၊ ဗီတာမင္ စီ ၊ ဗီတာမင္ ဘီဆစ္ တို႔ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါတယ္။

Ref : Medical News Today

Original link - http://health.thithtoolwin.com/2015/10/blog-post_25.html

ဒီပို႔စ္ေလးကို ႏွစ္သက္တယ္ဆိုရင္
လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment