ပထမ အေနနဲ႔ Uric acid (ယူးရစ္ အက္ဆစ္) မ်ားရင္ ဘာျဖစ္တတ္လဲ ကို အရင္ေျပာျပေပးပါမယ္။ အဓိက ကေတာ့ အဆစ္အျမစ္ေရာင္တဲ့ ေရာဂါ ၊ ေဆးပညာ အရ Gout (ေဂါက္) ေရာဂါလို႔လည္း ေခၚပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခု အျဖစ္မ်ားတာက ေတာ့ ဆီးေက်ာက္ တည္တာပါ။ အေသးစိတ္ ကိုေတာ့ သက္ဆိုင္ရာ အထူးကုေတြ က ရွင္းျပေပး ပါလိမ့္မယ္။
အခု ကြ်န္ေတာ္ Uric Acid မ်ားတဲ့ သူေတြ ဘာေတြ စားသင့္လဲ။ ဘာေတြ ေရွာင့္သင့္လဲ ကို ေျပာျပေပးခ်င္ပါတယ္။
သတိႏွင့္ စားသင့္သည့္ အစားအစာမ်ား
1. ဝမ္းတြင္းကလီစာ – ဥပမာ – အသည္းအျမစ္၊ ႏွလံုး၊ ဦးေႏွာက္။
2. အနီေရာင္ရွိေသာ အသားမ်ား – ဥပမာ – အမဲသား၊ ဆိတ္သား။
3. ပင္လယ္စာ မ်ား၊ ငါးေသတၱာငါး အစရွိတဲ့ အစားအစာ ေတြ ပာာ Purine လို႔ေခၚတဲ့ ဓါတ္တစ္မ်ိဳး အေျမာက္အျမားပါတဲ့ အတြက္ Uric Acid ကို ပိုမ်ားေစပါတယ္။
4. တစ္ေန႔ကို အသင့္ေသာက္ အခ်ိဳရည္ ၆ဘူး အထက္ေသာက္တဲ့ သူေတြ မွာ လည္း Uric Acid ေတြမ်ားေနပါတယ္။ အေၾကာင္းအရင္း ကေတာ့ အခ်ိဳရည္ ေတြ မွာပါတဲ့ သၾကားတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Fructose (ဖရက္တို႔စ္) ေၾကာင့္ပါ။
5. အရက္ အလြန္အကြ်ံေသာက္တာ ကိုလည္းေရွာင္ၾကဥ္ရပါမယ္။
6. ေကာ္ဖီ ကိုလည္း တစ္ေန႔ ၂-၃ ခြက္ထက္မပို သင့္ပါဘူး။
7. ပဲပုပ္ေစ့၊ ကုလားပဲ စတဲ့ ပဲေတြမွာေတာ့ purine ပါဝင္မွဳ႕ မ်ားတဲ့ အတြက္ အလြန္ အကြ်ံ မစားမိဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။
8. ဗီတာမင္ စီ ႏွင့္ ဒီ ပါဝင္ေသာ အားေဆးမ်ားကို တတ္ႏိုင္သမွ် ေရွာင္ၾကဥ္ ရပါမယ္။ ဆီးေက်ာက္တည္တာ ကို ပိုဆိုးေစလို႔ပါ။
9. အသီးအရြက္ထဲ မွာဆိုရင္ ပာင္းႏုႏြယ္၊ ကၫြတ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ မွိဳ ေတြကို အမ်ားႀကီး မစား သင့္ပါဘူး။
Purine ပါဝင္မႈ နည္းေသာ အစားအစာမ်ား (စားသင့္ေသာ အစား အစာမ်ား)
- ေရမ်ားမ်ားေသာက္ေပးပါ။ ဒါမွ ေက်ာက္ကပ္က Uric Acid ေတြ ကို ဆီးနဲ႔ အတူ စြန္႔ထုတ္ေပးႏိုင္မွ ဆီးေက်ာက္တည္ တာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္မွာပါ။ ထို႔အျပင္ ေသြးတြင္း Uric acid ပမာဏ ကို လည္း က်ေစပါတယ္။
- အသီးေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား က purine ဓါတ္ပါဝင္မႈ နည္းတဲ့ အတြက္ စားသင့္ပါတယ္။
- အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏို႔ေသာက္ေပးပါ။ ဒါေပမယ့္ ႏို႔ထဲ မွာ ဗီတာမင္ ဒီ (D) ထပ္ထည့္ ထားတဲ့ ႏို႔ဆို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ဆီးေက်ာက္တည္တာ ပိုဆိုးေစ တတ္လို႔ပါ။
- Cheese
- ၾကက္ဥ
- အေစ့အဆံမ်ား
- ေပါင္မုန္႔၊ ထမင္း၊ အီတလီေခါက္ဆြဲ (Pasta, Spaghetti)
Photo from internet source
From : ကုမုျဒာဂ်ာနယ္ by Dr. Nutrition @ေဒါက္တာ ညီညီေက်ာ္
Originally published at - http://www.kumudranews.com
No comments:
Post a Comment