
ေရခဲေသတၱာ ဆိုတာ အစား အစာ ေတြကို လတ္ဆတ္ ေစဖို႔၊ မပုပ္မသိုး ေစဘဲ တာရွည္ ခံဖို႔၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ ေစဖို႔ဆိုၿပီး အပူခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်၍ အေအးခံ သိမ္းဆည္း ထားတဲ့ ေနရာေလး ျဖစ္တာမို႔ ဇိမ္ခံ ပစၥည္း မဟုတ္ဘဲ အိမ္တစ္အိမ္ အတြက္ မရွိမျဖစ္ ပစၥည္း တစ္ခုေလး ပါပဲ။ အိမ္ရွင္မမ်ား အတြက္ သက္မဲ့ အတြင္းေရးမွဴး (လက္ေထာက္) ဆိုလည္း မမွားပါဘူး။
ဒါေပမယ့္ သဘာဝနဲ ့ဆန္႔က်င္ၿပီး အပူခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ကာ အေအးခံေပးထားတာျဖစ္လို႔ အစားအစာ (အားလံုး)ကိုေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းလို႔ မရႏိုင္ပါဘူး။ အခ်ဳိ႕ အစားအစာ
ေတြကို ေအးခဲထားလိုက္တဲ့အခါ မူလအနံ႔၊ အရသာကို ပ်က္ျပယ္သြားေစတဲ့အျပင္ အခ်ိန္မတိုင္ခင္ ပုပ္သိုးႏြမ္းအိသြားေစလို႔ပါ။
အာလူး
အာလူးေတြက အလင္းသိပ္မႀကိဳက္ၾကပါဘူး။ ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ေနရာနဲ႔ သဘာဝအခန္းအပူခ်ိန္ကိုသာ ႀကိဳက္ၾကပါတယ္။ အကယ္၍ အာလူးကို ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္လိုက္တဲ့အခါ သူ႔ရဲ႕မူလအရသာမ်ား ပ်က္စီးသြားပါေတာ့တယ္။ ဒါ့ျပင္ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ ေတာ္ေတာ္နဲ႔ မႏူးအိလာေတာ့ဘဲ စားတဲ့ အခါမွာ မာဆတ္ဆတ္ ျဖစ္သြားပါတယ္။ အာလူး အခြံေပၚမွာ အစိမ္းေရာင္ သန္းေနရင္ (လံုးဝ) မဝယ္ပါနဲ႔။ အဆိပ္ျဖစ္ေစ တတ္လို႔ပါ။ (ထိုနည္း တူစြာပင္ ပိန္းဥ၊ ကန္စြန္းဥေတြ ကိုလည္း ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းမထား သင့္ပါဘူး။)
ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္နီေတြကို ပံုမွန္ အခန္းအပူခ်ိန္ထဲမွာသာထားေပးရပါမယ္။ ၾကက္သြန္နီေတြ ၾကာၾကာခံေစဖို႔အတြက္ ဇာကြက္၊ ပိုက္ကြန္အိတ္ေတြက အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ ေနာက္ထပ္ အေရးႀကီးဆံုးအခ်က္က ၾကက္သြန္နီေတြနဲ႔ အာလူးေတြကို အတူတူေရာ မထားသင့္ပါဘူး။ ၾကက္သြန္ထဲမွာပါတဲ့ သဘာဝ ဟင္းခတ္အေမႊး အႀကိဳင္ရနံ႔ေတြကို အာလူးက စုပ္ယူ ပစ္လို႔ပါ။
ဒါ့ျပင္ ၾကက္သြန္နဲ ့အာလူးမ်ားအားလံုး တစ္ခဏတြင္းမွာပင္ ပုပ္သြားေစပါတယ္။ (ၾကက္သြန္နီေတြကို တစ္ေန႔တာ ခ်က္ျပဳတ္ဖို႔အတြက္ လိုအပ္သေလာက္သာ အခြံႏႊာပါ။ အကယ္၍ အခြံႏႊာ ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီးေတာ့မွ ပိုလွ်ံ၍ ေနာက္ေန႔မွ သံုးတဲ့အခါ အစာအိမ္ကို အဆိပ္ျပဳေစၿပီး ေအာ့အန္ေစႏိုင္ပါတယ္။
အဲဒီလို ျပႆနာမျဖစ္ရေလေအာင္ အခြံႏႊာၿပီးသား ပိုလွ်ံေနတဲ့ၾကက္သြန္နီေတြကို အပူေပး၊ ဆီသတ္၍ အေအးခံၿပီးေနာက္ ဘူးထဲမွာေရလံုေအာင္ဖံုးၿပီးမွသာ ေရခဲေသတၲာထဲ ထည့္သိမ္းေပးပါ။ ဘူးေလလံုဖို႔အေရးႀကီးပါတယ္။ ေလမလံုပါက ေရခဲေသတၱာတစ္ခုလံုး အနံ႔ဆိုးထြက္ၿပီး အထဲမွာရွိတဲ့ တျခားပစၥည္း အားလံုးကို အနံ႔ကူးကာ လတ္ဆတ္မႈ မရွိေစေတာ့ပါဘူး။)
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္အျဖဴ ေတြ ကိုလည္း ၾကက္သြန္နီေတြလိုပဲ ဇာကြက္၊ ပိုက္ကြန္ အိတ္ေတြထဲ ထည့္ၿပီး အခန္း အပူခ်ိန္မွာသာ သိမ္းထား သင့္ပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး
အိမ္ရွင္မတိုင္း လိုလိုက ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းထားမွ ၾကာၾကာ ခံတယ္လို႔ ထင္မွတ္မွားေန ၾကပါတယ္။ အဲဒီလို သိမ္းထားျခင္းက ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ႕ အနံ႔အရသာေတြ (အားလံုး) ပ်က္ယြင္းသြားေစလို ့အင္မတန္ မွားယြင္းတဲ့ အျပဳအမူ ျဖစ္ပါတယ္။
အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ပလတ္စတစ္ အိတ္ထဲေလလံုေအာင္ ထည့္၍ ပံုမွန္ အခန္း အပူခ်ိန္မွာသာ သိမ္းထား ရပါမယ္။ (အကယ္၍ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ျမန္ျမန္ မွည့္ေစခ်င္ရင္ စကၠဴအိတ္မွာ သိမ္းေပးပါ။)
ငွက္ေပ်ာသီး
ရခိုင္၊ ဖီၾကမ္း၊ သီးေမႊး၊ ေရႊငွက္ေပ်ာစတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီး ဘယ္အမ်ဳိးအစားေတြကိုမဆို ေရခဲေသတၱာထဲ (လံုးဝ)သိမ္းမထားသင့္ပါဘူး။ အဲဒီလို သိမ္းထားလိုက္တဲ့အခါ မၾကာမီွ အတြင္းမွာပင္ ငွက္ေပ်ာသီးကို အေအး႐ိုက္၍ ငွက္ေပ်ာခြံေတြ မည္းလာၿပီး အနံ႔အရသာ၊ က်န္းမာေရးဂုဏ္သတၱိေတြအားလံုးဓာတ္ျပယ္သြားေစပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီးရဲ႕ သေဘာတရားက မၾကာခဏထိကိုင္မိတဲ့အခါ အပူေလာင္ၿပီး ေပ်ာ့လာတတ္တာမို႔ငွက္ေပ်ာသီးအခိုင္တြဲကို အလယ္ကေန ႀကိဳးခြခ်ည္ၿပီး တိုင္မွာခ်ိတ္ထားေပးပါ။
ငွက္ေပ်ာသီးရဲ႕ အညႇာကို ပလတ္စတစ္အစနဲ႔ တုပ္ခ်ည္ေပးျခင္းက ေနာက္ထပ္ေလးရက္ သို႔မဟုတ္ ငါးရက္ေလာက္ အထားခံပါတယ္။ (ငွက္ေပ်ာခြံေပၚမွာ အမည္းအစက္ အေျပာက္ ပါတဲ့ အသီးေတြက အပင္ေပၚမွာ ၾကာၾကာ ရင့္မွည့္ လာတာမို႔အရသာ ပိုေကာင္းျပီး ေဆးစြမ္း ပိုထက္ ပါတယ္။)
Ref : GoodHealth
Originally published at - http://health.thithtoolwin.com/2016/06/blog-post_26.html






No comments:
Post a Comment