က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ဗဟုသုတ၊ လိင္မႈကိစၥ၊ ေရာဂါမ်ားအေၾကာင္း၊ ေလ့လာေတြ႔႐ွိခ်က္မ်ား၊အစားအေသာက္နွင့္ လူေနမႈဘဝမ်ား





ဤဘေလာဂ့္ဆိုဒ္သည္ ဆိုင္မြန္စာၾကည့္ဆိုဒ္၏ ပရိတ္သတ္မ်ား တက္ေရာက္ ဖတ္႐ႈျခင္း လြယ္ကူျမန္ဆန္ ေစရန္ ရည္႐ြယ္၍ ထပ္မံတိုးထားေသာ ဆိုဒ္ပြား တစ္ခုသာ ျဖစ္ပါသည္။

Tuesday, June 21, 2016

အသားစားျခင္းက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္




ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ျခင္း ဆိုင္ရာ ေလ့လာ ဆန္းစစ္မႈ အသစ္ေတြ အရေတာ့ အမဲသား စားသံုးျခင္းျဖင့္ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္ တယ္လို႔ သိရ ပါတယ္။ အသား စားသံုး ျခင္းေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးေစ သည္ဟု ဘိုးေဘး ဘီဘင္ လက္ထက္ ကတည္းက လက္ခံထား ခဲ့ၾကတာ မွားေန ပါတယ္။

ဒါေပမယ့္လည္း က်န္းမာေရး စာေရး ဆရာမ အက္စတာဘမ္း ေရးသားတဲ့ 'ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ အျမန္ က်ေစမည့္ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္မ်ား'' စာအုပ္ မွာေတာ့ အသားသာ စားသံုး ခဲ့ၾကရတဲ့ ေက်ာက္ေခတ္ လူသားေတြမွာ ဝတယ္ဆိုတဲ့ ျပသနာ မရွိခဲ့ဘူးလို႔ ေရးသား ထားခဲ့ ပါတယ္။

အဆီမပါတဲ့ လတ္ဆတ္အသား စားသံုးျခင္းျဖင့္ ဦးေႏွာက္ အတြင္းမွာ ရွိေနတဲ့ အက်ိဳးျပဳ ဓာတ္ ပစၥည္းမ်ား တုိးျမင့္ႏုိင္သည့္ ေကာင္းက်ိဳး ရွိၿပီး ဒီျဖစ္စဥ္ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ က်န္းမာ က်စ္လ်စ္ ေစမွာ ျဖစ္တယ္လုိ႔ အင္တာဗ်ဴး တစ္ခုမွာ အက္စတာဘမ္းက ရွင္းလင္း ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။

လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးဝလံေတြ ၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြ ၊ ငါးနဲ႔ အဆီ ကင္းတဲ့ အသားေတြမွာ လိုအပ္တဲ့ ကယ္လိုရီ ပမာဏထက္ ပိုမိုျခင္း မရွိပါဘူး။ ဒီအစား အစာေတြဟာ ဖန္တီး ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစားအစာ ေတြထက္ ကယ္လိုရီ ပိုမို နည္းပါး တယ္လို႔ ''ကိုယ္ေလးခ်ိန္ အျမန္က်ေစမည့္ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္မ်ား'' စာအုပ္မွာ ေရးသား ထားခဲ့ တာကို ေတြ႔ရပါတယ္။

''အစာေလွ်ာ့ စားပါလ်က္နဲ႔ ဘာလို႔ ဝိတ္မက် တာလဲလို႔ စာဖတ္ ပရိသတ္ အမ်ားစုက ကြၽန္မကို ေမးၾကတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲ ဆိုေတာ့ သူတုိ႔က ေလွ်ာ့သာ စားေနတယ္၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ ကိုက္ညီတဲ့ အစာကို စားဖုိ႔က်ေတာ့ ေမ့ေလ်ာ့ ေနလို႔ပါ။ စားေသာက္နည္း မွားေနတာပါ။

အသင့္စား စားေသာက္ကုန္ေတြနဲ႔ ဖန္တီးထားတဲ့ အစာေတြကို ေလွ်ာ့ေပါ့ စားသံုး သင့္ပါတယ္။ သဘာဝ က်ၿပီး အာဟာရ ျဖစ္တဲ့ အစာေတြကို စားသံုး သင့္ပါတယ္''ဟု အက္စတာဘမ္းက ဆက္လက္ ေျပာၾကား ခဲ့ပါတယ္။

Ref : BBC

Originally published at - http://health.thithtoolwin.com/2016/06/blog-post_6.html

No comments:

Post a Comment