လူတခ်ိဳ႕ဟာ အျပင္ပိုင္းမွာ သန္႔ရွင္းသပ္ရပ္ လွပ သေလာက္ အနီးကပ္ စကားေျပာ ၾကည့္ေတာ့မွ ခံတြင္းနံ႔က မေကာင္းတာ ႀကံဳဖူး ၾကမယ္ ထင္ပါတယ္။ တခါတေလ ကိုယ့္ရဲ႕ ခံတြင္းနံ႔ မေကာင္း တာလည္း သတိ မျပဳမိ ျဖစ္တတ္ ၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခံတြင္းနံ႔ နံတဲ့ ျပသနာကို ဘယ္လို ေျဖရွင္း ၾကမလဲ။
တကယ္ေတာ့ ပါးစပ္ကေန အနံ႔အသက္ေတြ ျပန္ထြက္တာဟာ ၀မ္းတြင္း အပူေအာင္းၿပီး ပံုမွန္ ၀မ္းမသြားဘဲ ၀မ္းခ်ဳပ္ တာေၾကာင့္ ျဖစ္တာပါ။ ခႏၶာကိုယ္က မလိုအပ္တဲ့ အညစ္ အေၾကးေတြ ကုန္စင္ေအာင္ မစြန္႔ထုတ္ႏိုင္တဲ့ အခါမွာ အခုလို ျဖစ္တတ္ ပါတယ္။
အညစ္အေၾကး စြန္႔ထုတ္တာေတြက ပံုမွန္၀မ္းသြားျခင္း၊ ပံုမွန္ဆီးသြားျခင္း၊ ေခြ်း၊ သြားရည္၊ သလိပ္၊ တံေတြး၊ မ်က္ရည္၊ မ်က္ေခ်း၊ နားဖာေခ်း စတဲ့ အညစ္အေၾကးေတြပါ။ ပါးစပ္မနံေအာင္ လုပ္ရမယ့္ အခ်က္တခ်ိဳ႕ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
၁။ ေသေသခ်ာခ်ာ ဝါးစားပါ
အစားကို ေသေသခ်ာခ်ာ ဝါးစားျခင္းျဖင့္ ပါးစပ္အတြင္းမွာ လုိအပ္တဲ့ ဓာတ္ (သို႔) တံေထြးကို ထြက္ေစပါတယ္။ ခံတြင္းတံေတြး မ်ားမ်ားထြက္ေစျခင္းဟာ ခံတြင္းေျခာက္ေသြ႔မႈကို ကာကြယ္ႏုိင္ၿပီး ခံတြင္းနံ႔ နံတာကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၂။ ထမင္းကို ေတာ္ရုံသာစားပါ
ထမင္းကို ဗိုက္အျပည့္စားတဲ့အခါ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္းရွိ အစာအိမ္ တခုတည္းသာမက တျခား ကလီစာေတြကိုပါ အလုပ္ ပိုလုပ္ေစတာေၾကာင့္ ခံတြင္းနံ႔ နံရတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစားကို ဗိုက္တင္းေအာင္ မစားဘဲ အသင့္အတင့္သာ စားသင့္တယ္လို႔ အႀကံေပးပါရေစ။
၃။ ပဲ၊ ႏြားႏုိ႔၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသီးအႏွံကို မ်ားမ်ားစားပါ
ပဲ၊ ႏြားႏုိ႔၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသီးအႏွံ မ်ားမ်ားစားျခင္းက ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း အက္စစ္ထြက္ျခင္းကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ အက္စစ္ထြက္ျခင္း ေလ်ာ့ေစတဲ့အတြက္ ပါးစပ္နံျခင္းလည္း အလိုအေလွ်ာက္ ေလ်ာ့နည္းသြားလာမွာ ျဖစ္တယ္။
၄။ အာလုပ္က်င္းပါ
အစာ စားၿပီးတိုင္း ပါးစပ္အတြင္းထဲမွာ အစားအၾကြင္းအက်န္ေတြ ရွိတတ္ပါတယ္။ ဒီအၾကြင္းအက်န္ေတြကေန အခ်ဥ္ေပါက္ၿပီး ပါးစပ္နံတတ္ပါတယ္။ ျဖစ္ႏုိင္ရင္ ထမင္းစားၿပီးတာနဲ႔ သြားတိုက္ႏုိင္ရင္ အေကာင္းဆံုးပါ။ အခ်ိန္မေပးႏုိင္ရင္ေတာ့ အာလုပ္က်င္းဖို႔ မေမ့ပါနဲ႔။ ရံဖန္ရံခါ ဆားနဲ႔ ပလုပ္က်င္းတာကလည္း ခံတြင္းနံ႔ နံတာကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၅။ ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္ပါ
လက္ဖက္ေျခာက္ဟာ ပါးစပ္အတြင္းက အနံ႔ကို ထိန္းသိမ္းထားႏုိင္တဲ့ အတြက္ ထမင္းစားၿပီး ေကာ္ဖီ၊ အခ်ိဳရည္နဲ႔ စာရင္ ေရေႏြးၾကမ္းကို ပိုမိုေသာက္သံုးသင့္ ပါတယ္။
၆။ အေကာင္းဆံုး ပူဒီနာ ေရေႏြးၾကမ္း ေဖ်ာ္ရည္
ပါးစပ္နံျခင္း သာမက ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ လုပ္ေဆာင္မႈေတြကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္တဲ့ ပူဒီနာေရေႏြးၾကမ္း ေဖ်ာ္ရည္ကိုလည္း ည အိပ္ရာ၀င္ခါနီး အခ်ိန္မွာ ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။
ပူဒီနာ ေရေႏြးၾကမ္း ေဖ်ာ္ရည္က ၀မ္းမွန္ေစပါတယ္။ ၀မ္းမွန္တဲ့အတြက္ ေခါင္းကိုက္ ေခါင္းခဲေရာဂါကို ကာကြယ္ၿပီးသား ျဖစ္သြားသလို၊ မ်က္ေစ့ကိုလည္း ၾကည္ေစတဲ့ အျပင္ ေလထိုးေလေအာင့္ ေလျဖတ္ျခင္းနဲ႔ တျခား ေရာဂါမ်ားစြာကို ကာကြယ္ၿပီးသား ျဖစ္ေစပါတယ္။
ပူဒီနာေရေႏြးၾကမ္း ေဖ်ာ္ရည္
- -ပူဒီနာ (ပူစီနံ) တစည္းနဲ႔ သံပုရာသီး တလံုး ၀ယ္ပါ။
- -ပူဒီနာ အ႐ိုး အရြက္ အျမစ္မ်ားကို မျဖဳတ္ မျဖတ္ဘဲ ေရစင္စင္ေဆးပါ။
- -ပူဒီနာ ၄ ပင္၊ ၅ ပင္ေလာက္ကို ခြဲယူၿပီး မတ္ခြက္တခုထဲ ထည့္ပါ။ ထို႔ေနာက္ ေရေႏြးဆူဆူ ေလာင္းထည့္ပါ။
- -သံပုရာသီး တျခမ္း (သို႔မဟုတ္) တစိတ္ကို ညွစ္ထည့္ပါ။
- -အဖံုးတခုနဲ႔ ဖံုးအုပ္ထားပါ။
- -အိပ္ရာ၀င္ခါနီးမွာ ပူဒီနာေရေႏြးၾကမ္းေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ပါ။
- -ေဖ်ာ္ရည္ခ်ိဳခ်ိဳ ေသာက္လိုသူမ်ား အေနနဲ႔ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါ မရွိဘူး ဆိုရင္ သၾကား အနည္းငယ္ထည့္ ေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္။
ဧရာဝတီ By : ေအဘယ္
Originally published at - http://burma.irrawaddy.com/lifestyle/2016/03/13/109847.html
No comments:
Post a Comment