
လူေတြ ေန႔စဥ္ စားေနၾကတဲ့ အစား အစာ မ်ဳိးစုံ ႐ွိပါတယ္။ ကမာၻေပၚက မ်ားျပားလွတဲ့ အစားအစာ မ်ဳိးစုံထဲမွ က်န္းမာေရး အတြက္ အေကာင္းဆုံး ျဖစ္တဲ့ အစားအစာ ၁၀ မ်ဳိးကုိ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။
သံပ႐ုိသီး
သံပ႐ုိသီး တစ္လုံးမွာ ပါဝင္တဲ့ Vitamin C က လူတစ္ေယာက္ တစ္ေန႕တာ လုိအပ္မႈရဲ႕ ၁၀၀ ရာခုိင္ႏႈန္းေက်ာ္အထိ ျဖစ္ပါတယ္။

ဗီတာမင္စီက ကုိယ္ခႏၶာ အတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ ကုိလက္စထေရာ ပမာဏ ျမင့္တက္ ေစၿပီး အ႐ုိးအဆစ္ သန္မာ ေစပါတယ္။ သံပ႐ုိသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ Citrus ဓာတ္က ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ တုိးပြားပ့်ံနွ႔ံမႈကုိ ဟန္႔တားႏုိင္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈကုိ သက္သာ ေစပါတယ္။
ပန္းေဂၚဖီစိမ္း

အ႐ြယ္အစား အလယ္ အလတ္႐ွိ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း တစ္ခုမွာ ပါဝင္တဲ့ Vitamin K က လူတစ္ဦး တစ္ေန႔တာ လုိအပ္မႈရဲ႕ ၁၀၀ ရာခုိင္ႏႈန္းေက်ာ္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ Vitamin C လည္း ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
Vitamin K နဲ႔ Vitamin C က အ႐ိုး အဆစ္ အတြက္ မ႐ွိ မျဖစ္ လုိအပ္တဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းဟာ ကင္ဆာေရာဂါ အေတာ္ မ်ားမ်ားကုိလည္း ကာကြယ္ ႏိုင္ပါတယ္။
အညဳိရင့္ေရာင္ ေခ်ာကလက္

တစ္ေန႔ကုိ အညဳိရင့္ေရာင္ ေခ်ာကလက္ တစ္ေအာင္စရဲ့ ေလးပုံတစ္ပုံ စားျခင္းျဖင့္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ျမင့္တက္မႈကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ တစ္နည္းအားျဖင့္ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။
ကုိယ္ခႏ ၶာအတြက္ မေကာင္းတဲ့ ကုိလက္စေရာကုိ ေလ်ာ့နည္း ေစၿပီး အက်ဳိးျပဳတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ပမာဏကုိ ျမင့္တက္ ေစပါတယ္။ အညဳိရင့္ေရာင္ ေခ်ာကလက္မွာ anti-oxidant ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ အုိးမင္း ရင့္ေရာ္မႈကုိ ေႏွးေကြး ေစၿပီး ႏုပ်ဳိေစ ပါတယ္။
အာလူးမ်ား

အနီေရာင္ အာလူး တစ္လံုးမွာ ဆဲလ္ တည္ေဆာက္ရာမွာ လိုအပ္တဲ့ Folic acid ၆၆ မုိက္ခ႐ုိဂရမ္ ပါဝင္ ပါတယ္။
အာလူး တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ကန္စြန္းဥ တစ္လုံးမွာ ကင္ဆာကုိ တုိက္ဖ်က္ႏုိင္တဲ့ Vitamin A ပါဝင္မႈက လူတစ္ဦး တစ္ေန႔တာ လုိအပ္ခ်က္ထက္ ၈ ဆနီးပါး ပါဝင္ပါတယ္။
ေဆာ္လမြန္ငါး

ေဆာ္လမြန္ငါးမွာ ပါဝင္တဲ့ Omega-3 fatty acid က စိတ္ဖိစီးမႈ၊ ႏွလုံးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈေတြကုိ ေလ်ာ့နည္း ေစပါတယ္။
ေဆာ္မြန္ငါး ၃ ေအာင္စမွာ ပါဝင္တဲ့ Vitamin B3 ပမာဏက အယ္လ္ဇုိင္းမား ေရာဂါနဲ႔ မွတ္ဥာဏ္ ေပ်ာက္ဆုံး မႈေတြကုိ ကာကြယ္ႏုိင္ဖုိ႔ အတြက္ လူတစ္ဦး ေန႔စဥ္ လုိအပ္ခ်က္ရဲ့ ၅၀ ရာခုိင္ႏႈန္း နီးပါး ျဖစ္ပါတယ္။
သစ္ၾကားသီး

သစ္ၾကားသီးမွာ Omega-3 fatty acid ပါဝင္ၿပီး ကုိယ္ခႏၶာ အတြက္ အက်ဳိး မျပဳတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ပမာဏကုိ ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။
Omega-3 က စိတ္ကုိ လန္းဆန္းေစၿပီး ကင္ဆာ ေရာဂါကုိ တုိက္ဖ်က္ ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေနေလာင္ဒဏ္ ကုိလည္း ကာကြယ္ နိုင္တယ္လုိ႔ ဆိုပါတယ္။
ေထာပတ္သီး

က်န္းမာေရးအတြက္ အာဟာရဓာတ္ေတြ ျပည့္ဝစြာ သစ္သီးျဖစ္ပါတယ္။
ေထာပတ္သီး တစ္လုံးမွာ လူတစ္ဦး တစ္ေန႔တာ အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ပမာဏရဲ့ ၅၀ ရာခုိင္ႏႈန္းနဲ႔ Folic acid ပမာဏရဲ့ ၄၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ပါဝင္ ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ Folic acid က ႏွလုံးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့နည္း ေစပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ

ၾကက္သြန္ျဖဴက ေရာဂါတုိက္ဖ်က္ေရး အစြမ္းထက္ အစားအစာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴက E. coli အပါအဝင္ ကုိယ္ခႏၶာအတြက္ အက်ဳိးမျပဳတဲ့ ဘက္တီးရီးယား တုိးပြားမႈကုိ ဟန္႕တားႏုိင္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ပါဝင္တဲ့ Allicin ဓာတ္က ေရာင္ရမ္းမႈကုိ သက္သာေစၿပီး ကုိလက္စထေရာ ပမာဏနဲ႕ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကုိ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ဟင္းႏုႏြယ္

ဟင္းႏုႏြယ္မွာ ပါဝင္တဲ့ Lutein နဲ႔ Zeaxanthin ဓာတ္ေတြက မ်က္လုံး က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။
ေနာက္ဆုံး ေတြ႔႐ွိထားတဲ့ သုေတသနအရ ဟင္းႏုႏြယ္ဟာ ကင္ဆာေရာဂါ တုိက္ဖ်က္တဲ့ အသီးအႏွံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ ေတြထဲမွာ ထိေရာက္မႈ အ႐ွိဆုံး ဟင္း႐ြက္ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။
ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး

တစ္ပတ္ကုိ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး ေလးႀကိမ္ စားျခင္းက ႏွလုံးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကုိ ၂၂ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ကုိလည္း ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။
Source: Daily Mail
Originally published at - http://www.duwun.com.mm/lifestyle/

No comments:
Post a Comment