က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ဗဟုသုတ၊ လိင္မႈကိစၥ၊ ေရာဂါမ်ားအေၾကာင္း၊ ေလ့လာေတြ႔႐ွိခ်က္မ်ား၊အစားအေသာက္နွင့္ လူေနမႈဘဝမ်ား

ဤဘေလာဂ့္ဆိုဒ္သည္ ဆိုင္မြန္စာၾကည့္ဆိုဒ္၏ ပရိတ္သတ္မ်ား တက္ေရာက္ ဖတ္႐ႈျခင္း လြယ္ကူျမန္ဆန္ ေစရန္ ရည္႐ြယ္၍ ထပ္မံတိုးထားေသာ ဆိုဒ္ပြား တစ္ခုသာ ျဖစ္ပါသည္။

Wednesday, January 27, 2016

ငွက္ေပ်ာသီးက ေပးတဲ့ က်န္းမာေရး အက်ဳိး ေက်းဇူးမ်ား




ငွက္ေပ်ာသီးက ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းညိႇေပးၿပီး ပါ၀င္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္ အတြင္းပိုင္းက အဂၤါ အစိတ္ အပိုင္းေတြ သဘာ၀ အတိုင္း က်န္းမာ ေနေစဖို႔ ေထာက္ကူ ေပးႏိုင္ ပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာသီးဟာ တျခား သီးႏွံေတြနဲ႔ မတူဘဲ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ရရွိႏုိင္ၿပီး အဖိုးတန္ အာဟာရ မ်ားစြာ ရွိပါတယ္။ ေအာက္ပါ အခ်က္ေတြ ကေတာ့ ငွက္ေပ်ာသီးက ေပးတဲ့ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး ေတြပါ။

၁။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစျခင္း

နံနက္စာ မစားခင္ ငွက္ေပ်ာသီး တစ္လံုး၊ ႏွစ္လံုးခန္႔ စားသံုးၿပီး သဘာ၀ ေရေအးကို ေသာက္ေပးပါ။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္က ဆာေလာင္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးတဲ့ အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္း ေစပါတယ္။

၂။ ေက်ာက္ကပ္ကို ကာကြယ္ေပျခင္း

သုေတသီ ေတြက ေလ့လာမႈေတြ Dietary Fiber နဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ကို ကာကြယ္ ႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခဲ့ၿပီး ငွက္ေပ်ာသီး က Dietary Fiber ရရွိႏိုင္တဲ့ သီးႏွံ ရင္းျမစ္ ျဖစ္တယ္လို ့ International Journal of Cancerမွာ ပံုႏွိပ္ ေဖာ္ျပ ခဲ့ပါတယ္။

၃။ အစာေခ် စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း

ငွက္ေပ်ာသီးကုိ မၾကာခဏ စားသံုး ေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္က အျခား စားသံုးလိုက္တဲ့ အစား အစာ မ်ားဆီက ကယ္လ္ဆီယမ္ စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းကို ျမႇင့္တင္ ေပးပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာသီးမွာပါ၀င္ တဲ့ ျဒပ္ေပါင္း တစ္မ်ဳိးက အူထဲမွာ ရွိတဲ့ Probiotic လို႔ေခၚတဲ့ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယား တစ္မ်ဳိးကို အဟာရ ျဖည့္တင္း ေပးပါတယ္။

ဒီဘက္တီးရီးယားေတြက ဗီတာမင္နဲ႔ အစာေခ် အင္ဇိုင္းေတြကို ထုတ္လုပ္ ေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္က အဟာရ စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းကို အားျဖည့္ေပးကာ အျခားမိုက္ခ႐ို ပိုးမႊား ေတြရဲ႕ရန္က ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာသီး မၾကာခဏ စားေပးျခင္းက အူနဲ႔ ပတ္သတ္တဲ့ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ် ေပးနိုင္ပါတယ္။

၄။ အစာအိမ္ အနာေပါက္ျခင္းကို တားဆီးေပးျခင္း

ငွက္ေပ်ာသီးရဲ႕ အခ်ဥ္ေပါက္ျခင္းကို ဟန္႔တားႏိုင္တဲ့ အစြမ္း သတၱိေၾကာင့္ အက္ဆစ္ဓာတ္ မ်ားလို႔ အစာအိမ္ အနာေပါက္ျခင္းကို သက္သာ ေစႏိုင္ပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ သဘာဝ ဓာတ္ ပစၥည္းေတြက အစာအိမ္ နံရံကို ပိုမုိ ထူထဲ လာေစၿပီး အစာအိမ္ကို အနာ ျဖစ္ေစမယ့္ ဘက္တီးရီယား မ်ားနဲ႔ အက္ဆစ္ဓာတ္ မ်ားရဲ႕ရန္မွ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာသီးနဲ႔ ႏြားႏို႔ေရာေႏွာၿပီး ေသာက္သံုးေပးျခင္းက အစာအိမ္ ထဲက အက္ဆစ္ ထုတ္လုပ္မႈကို တားဆီး ေပးပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္ၿပီး ဗိုက္နာ ေနမယ္ဆိုရင္ ငွက္ေပ်ာသီး စားေပးျခင္းက ေဘးထြက္ ဆိုးက်ဳိးမရွိဘဲ သက္သာေစ ႏိုင္ပါတယ္။

၅။ ႏွလံုးကို က်န္းမာေစႏိုင္ျခင္း

ႏွလံုးရဲ႕ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာေတြ ေကာင္းမြန္စြာ လုပ္ေဆာင္ႏိုင္ ဖို႔နဲ႔ ေသြးဖိအား ပုံမွန္ လည္ပတ္ေန ေစဖို႔အတြက္ ငွက္ေပ်ာသီးကို ပံုမွန္ စားသံုးေပး သင့္ပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တဲ့ ပိုတတ္ဆီယမ္နဲ႔ အျခား သတၱဳဓာတ္ ေတြက သင့္ရဲ႕ႏွလံုးေသြးေၾကာေတြ ကို ကာကြယ္ေပးၿပီး ေသြးေၾကာ နံရံေတြမွာ အဆီေတြ စုပံုလာျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္တဲ့ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်ဥ္းေရာဂါကို မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးေပးႏိုင္စြမ္း ရိွပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာသီး ပံုမွန္စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးေလ႐ိုက္ျခင္းနဲ႔ ေလျဖတ္ျခင္းစတဲ့ ေရာဂါေတြကို ႀကိဳတင္ကာ ကြယ္ႏိုင္ ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အားကစား သမားေတြ ျပင္းထန္တဲ့ ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈ အၿပီး ႂကြက္သားေတြ နာက်င္ ကိုက္ခဲျခင္း၊ ႂကြက္တတ္ျခင္းေတြ မျဖစ္ေအာင္ ငွက္ေပ်ာသီး စားေပးႏိုင္ ပါတယ္။

၆။ ဗီတာမင္ဓာတ္ကို ျဖည့္တင္းေပးႏုိင္ျခင္း

ဗီတာမင္ B-6ကို မ်ားေသာအားျဖင့္ အသားငါးနဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ ပစၥည္း ေတြမွာသာ ေတြ႔ရေလ့ ရွိပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီး တစ္လံုးမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဗီတာမင္ B-6 ပမာဏက သင့္ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ ၃၅ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ ရွိပါတယ္။

ဗီတာမင္ B-6 က ဆဲလ္အသစ္ေတြႀကီးထြားဖို႔ အေရးႀကီးတဲ့ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ အဆစ္အျမစ္ေယာင္ယမ္းေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါေတြကို တားဆီးေပးႏိုင္ၿပီး အာ႐ုံေၾကာ အဖြဲ႔အစည္းကို သန္မာေစႏိုင္ပါတယ္။

ဒီအစြမ္းထက္လွတဲ့ ဗီတာမင္ဓာတ္ကို ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လံုး စားေပး႐ံုနဲ႔ ရရွိႏိုင္ပါၿပီ။

၇။ အျမင္အာ႐ံု ေကာင္းမြန္ေစျခင္း

ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ ျမင့္မားတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ ပမာဏက အာ႐ံုေၾကာ စနစ္ကို လန္းဆန္းေစႏိုင္ၿပီး အျမင္အာ႐ံုကို တိုးတတ္ ေစပါတယ္။

၈။ အ႐ိုးအဆစ္သန္မာေစျခင္း

ငွက္ေပ်ာသီးမွာပါဝင္တဲ့ မဂၢနီဆီယမ္ဒာဓာတ္က အ႐ိုးေတြကို သန္မာေစပါတယ္။

၉။ အပူက်ေစျခင္း

ငွက္ေပ်ာသီး စားသံုးေပးျခင္းက ပူျပင္းတဲ့ရာသီမွာ ခႏၶာကိုယ္အပူခ်ိန္ကို က်ဆင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

၁၀။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မ်ား အတြက္ သင့္ေတာ္ျခင္း

ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြမွာ ျဖစ္ေလ့ရွိတဲ့ မူးေ၀ေအာ့အန္ျခင္း ကိုလည္း သက္သာေစႏိုင္ ပါတယ္။

Source : By Heidi Almond

Originally published at - http://www.duwun.com.mm/


No comments:

Post a Comment