က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ဗဟုသုတ၊ လိင္မႈကိစၥ၊ ေရာဂါမ်ားအေၾကာင္း၊ ေလ့လာေတြ႔႐ွိခ်က္မ်ား၊အစားအေသာက္နွင့္ လူေနမႈဘဝမ်ား





ဤဘေလာဂ့္ဆိုဒ္သည္ ဆိုင္မြန္စာၾကည့္ဆိုဒ္၏ ပရိတ္သတ္မ်ား တက္ေရာက္ ဖတ္႐ႈျခင္း လြယ္ကူျမန္ဆန္ ေစရန္ ရည္႐ြယ္၍ ထပ္မံတိုးထားေသာ ဆိုဒ္ပြား တစ္ခုသာ ျဖစ္ပါသည္။

Monday, December 14, 2015

တစ္ေန႔ကို သစ္ေတာ္သီး တစ္လံုး စားျခင္းဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္




ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ လူေတြ လက္ခံလာတဲ့ စကားက တစ္ေန႔ကို ပန္းသီး တစ္လံုး စားျခင္းဟာ ဆရာ၀န္ မလိုအပ္ေစဘူး ဆိုတာပါ။ အခုေတာ့ သုေတသီ ေတြ ရွာေဖြ ေတြ႔ရွိခဲ့ျပန္ တာကေတာ့ တစ္ေန႔ကို သစ္ေတာ္သီး တစ္လံုး စားျခင္းဟာ ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ေတြ ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္တယ္ ဆိုတာပါပဲ။

ေလ့လာမႈ အသစ္ တစ္ခုဟာ သစ္ေတာ္သီး ေတြနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်မႈ အၾကားက ပတ္သက္ ဆက္ႏြယ္ေနမႈကို ရွာေဖြ ေတြ႔ရွိခဲ့ တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

သစ္ေတာ္သီးေတြ ပံုမွန္စားသံုးေလ့ရွိသူေတြဟာ အ၀လြန္ေရာဂါျဖစ္ဖို႔ ၃၅ ရာခိုင္ႏႈန္း အခြင့္အလမ္းနည္းေစတယ္ဆိုတာကို သိပၸံပညာရွင္ေတြက ရွာေဖြေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေလ့လာမႈက ထပ္မံေတြ႕ရွိလာခဲ့တာက သစ္ေတာ္သီးစားသံုးျခင္းဟာ အေကာင္းဆံုး ၀ိတ္ခ်နည္းတစ္ခုျဖစ္တယ္ဆိုတာပါ။

သစ္ေတာ္သီးေတြဟာ ဗီတာမင္ စီ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္တဲ့အျပင္ ဖိုက္ဘာ ေတြရရွိဖို႔လည္း အေကာင္းဆံုး အရင္းအျမစ္ေတြျဖစ္ေနပါတယ္။ သာမန္အရြယ္အစား သစ္ေတာ္သီး တစ္လံုးဟာ ေန႔စဥ္လိုအပ္ တယ္ဆိုတဲ့ ဖိုက္ဘာ ၂၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါ၀င္ၿပီးေတာ့ ကယ္လိုရီ အားျဖင့္ ၁၀၀ သာ ပါ၀င္ေန တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ သစ္ေတာ္သီးဟာ အဆီ ၊ ကိုလက္စထေရာ နဲ႔ ဆိုဒီယမ္တို႔ ကင္းစင္ၿပီး ပိုတက္ဆီယမ္လည္း ၁၉၀ မီလီဂရမ္သာ ပါ၀င္ေနတာျဖစ္ပါတယ္။

လူစီယားနား ျပည္နယ္ တကၠသိုလ္ မွာရွိတဲ့ သုေတသီေတြဟာ ၂၀၀၁ ခုႏွစ္ကေန ၂၀၁၀ ခုႏွစ္အတြင္း စုေဆာင္းခဲ့တဲ့ အခ်က္အလက္ေတြကို ေလ့လာမႈ အတြက္ အသံုးျပဳခဲ့ပါတယ္။

သုေတသီေတြဟာ အမ်ိဳးသားေရးအားျဖင့္ ကိုယ္စားျပဳႏိုင္တဲ့ နမူနာေတြကို ရယူၿပီး သစ္ေတာ္သီးစားသံုးျခင္းနဲ႔ အာဟာရ ျဖည့္တင္းမႈ ၊ အာဟာရ လံုေလာက္မႈ ၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေစမႈ နဲ႔ ႏွလံုးေသြေၾကာဆိုင္ရာ ျပႆနာ ျဖစ္ႏိုင္မႈေတြကို စူးစမ္းေလ့လာခဲ့ၾကတာျဖစ္ပါတယ္။

"သစ္ေတာ္သီးေတြနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေစျခင္းရဲ႕ ပတ္သက္ေနမႈဟာအရမ္း စိတ္၀င္စားဖို႔ေကာင္းပါတယ္။

ကၽြန္မတို႔ ယံုၾကည္ထားကေတာ့ ဖိုက္ဘာ မွီ၀ဲမႈဟာ ေလ့လာမႈမွာေတြ႕ခဲ့ရတဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေစမႈကို ျဖစ္ေပၚေစခဲ့တာပါ။သစ္ေတာ္သီးစားသံုးျခင္းနဲ႔ မစားသံုးျခင္းၾကားက စြမ္းအင္ မွီ၀ဲမႈနဲ႔ ရုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာ လႈပ္ရွားမႈေတြမွာေတာ့ ကြဲျပာျခားနားမႈ မရွိခဲ့ပါဘူး။" လို႔ ထိုေလ့လာမႈ ကို ဦးေဆာင္ခဲ့တဲ့ ေဒါက္တာ Carol O'Neil ကဆိုပါတယ္။

ထို ေလ့လာမႈကိုေတာ့ Nutrition and Food Science ဆိုတဲ့ မဂၢဇင္းမွာ ပံုႏွိပ္ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္။

Ref : Dailymail

Original link - http://health.thithtoolwin.com/2015/12/blog-post_32.html


No comments:

Post a Comment