က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ဗဟုသုတ၊ လိင္မႈကိစၥ၊ ေရာဂါမ်ားအေၾကာင္း၊ ေလ့လာေတြ႔႐ွိခ်က္မ်ား၊အစားအေသာက္နွင့္ လူေနမႈဘဝမ်ား

ဤဘေလာဂ့္ဆိုဒ္သည္ ဆိုင္မြန္စာၾကည့္ဆိုဒ္၏ ပရိတ္သတ္မ်ား တက္ေရာက္ ဖတ္႐ႈျခင္း လြယ္ကူျမန္ဆန္ ေစရန္ ရည္႐ြယ္၍ ထပ္မံတိုးထားေသာ ဆိုဒ္ပြား တစ္ခုသာ ျဖစ္ပါသည္။

Thursday, December 3, 2015

အာလူး ၊ ေပါင္မုန္႔ မီးကင္နဲ႔ အကင္ေတြက အသည္းကုိ ပ်က္စီးေစ




အရက္ေသာက္ တာေၾကာင့္ မဟုတ္ဘဲ အစား အေသာက္ေၾကာင့္ အသည္း ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈဟာ ျမွင့္တက္လ်က္ ရွိေနတယ္လို႔ မာေဆးဆိုက္ ေဒသက ပေရာ္ဖက္ဆာ Dr David Unwin က ဆုိပါတယ္။

အရက္ေတြ တအား ေသာက္ေနရင္ အသည္းကို ပ်က္စီးေစ တယ္ဆို တာေတာ့ ေျပာေလ့ ေျပာထ ရွိၾက ပါတယ္။ အရက္မေသာက္ပဲ နဲ႔လည္း အသည္း ပ်က္စီးေနတဲ့ သူေတြလည္း ရွိေနၿပီး ေနထုိင္ စားေသာက္မႈ ပံုစံေပၚမွာ မူတည္လ်က္ ရွိေနတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။

အထူးသျဖင့္ လူေတြ အစားမ်ားေလ့ ရွိတဲ့ အာလူး ၊ ေပါင္မုန္႔ မီးကင္နဲ႔ အကင္လို ကစီဓာတ္ မ်ားတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြဟာ အသည္းကို အဆီဖံုးေစၿပီး ပ်က္စီးေစ တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

သင့္ အသည္းရဲ႕ က်န္းမာမႈ ကိုေတာ့ ေသြးတြင္းမွာ ပါဝင္တဲ့ ပရိုတိန္း စမ္းသပ္ခ်က္ GGT နည္းလမ္းနဲ႔ စမ္းသပ္ႏုိင္ၿပီး သိရွိႏုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ အကယ္လို႔သာ ပရိုတိန္း ပါဝင္မႈျမင့္မားေနမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ သင့္အသည္းက စိုးရိမ္စရာ အေျခအေနေတြ ျဖစ္လာၿပီး ကုသမႈေတြ ခံယူရေတာ့ မွာပါ။

အဲ့လုိပရိုတိန္းျမင့္တက္မႈဟာ ႏွစ္မ်ိဳးႏွစ္စားရွိၿပီးေတာ့ အယ္လ္ကိုေဟာလ္ေၾကာင့္ အသည္းေျခာက္တဲ့ေရာဂါနဲ႔ အယ္လ္ကိုေဟာလ္ေၾကာင့္ မဟုတ္ဘဲနဲ႔ အစားအေသာက္အေပၚမူတည္ၿပီး အသည္းအဆီဖံုးတဲ့ ေရာဂါေတြ ျဖစ္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။

ဒီအယ္လ္ကိုေဟာလ္ေၾကာင့္ မဟုတ္ဘဲ အသည္းအဆီဖံုးတဲ့ အေျခအေနဟာ ၿဗိတိန္ႏုိင္ငံက လူ ၂၀ ရာႏႈန္းေလာက္အထိ ျဖစ္ေပၚေနၿပီး ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ပြားမႈထက္ ႏွစ္ဆေလာက္ ပိုေနတာလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ အခ်ိဳ႕လူနာေတြမွာဆိုရင္ အသည္းကို လံုးဝ ဆံုးရႈံးသြားတဲ့အထိကို ဆိုးဝါးေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

အထူးအားျဖင့္ေတာ့ ေပါင္မုန္႔မီးကင္နဲ႔ အာလူးလို ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္နည္းပါးတဲ့ အစားအစာေတြဟာ အသည္းအဆီဖံုးမႈကို အားေပးေနတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။

Dr David Unwin ဟာ လူနာေပါင္း ၆၉ ေယာက္ကို လက္ေတြ႕စမ္းသပ္ခဲ့ၿပီးတဲ့ေနာက္မွာေတာ့ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ၊ စပ်စ္သီးနဲ႔ သၾကားဓာတ္နည္းပါးတဲ့ သစ္သီး ၊ အေစ့ေတြနဲ႔ ငါး၊ ဥ စတာေတြကုိ စားသံုးေစၿပီး အသည္းအဆီဖံုးတာကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။

သူ႕ရဲ႕အဓိက ကုထံုးကေတာ့ အသည္းကို အဆီျဖစ္ေစမယ့္ သၾကားဓာတ္ ၊ ကစီဓာတ္ေတြကို ျဖတ္ေတာက္ၿပီးေတာ့ စားသံုးခိုင္းေစခဲ့တာပါ။

" ကၽြန္ေတာ္ေတြ႕လိုက္ရတာကေတာ့ သူတို႔ကို ဒီလိုစားသံုးခိုင္းလုိက္တာဟာ အသည္းကို အဆီဖံုးမႈကို ၄၇ ရာႏႈန္းေလာက္အထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ခဲ့တယ္ " လို႔ Dr Unwin ကေျပာပါတယ္။

အသည္းအဆီဖံုးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္တဲ့ ေနာက္အေၾကာင္းအရာတစ္ခုကေတာ့ အားကစားျပဳလုပ္ေပးျခင္းနဲ႔လည္း အသည္းကို အေထာက္အကူျပဳေစတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ လူသားေတြဟာ ေရာဂါတစ္ခုျဖစ္ရင္ ေဆးနဲ႔ပဲကုသဖို႔ ႀကိဳးစားလာတာကို ရပ္တန္႔ၿပီး ကိုယ့္ရဲ႕ ေနထုိင္မႈပံုစံကို ေျပာင္းလဲၿပီးေတာ့လည္း က်န္းက်န္းမာမာေနႏုိင္မွာျဖစ္တယ္လုိ႔ Dr Unwin က အၾကံျပဳထားပါတယ္။

Ref: Dailymail

Original link - http://health.thithtoolwin.com/2015/12/blog-post_45.html

ဒီပို႔စ္ေလးကို သေဘာက်ရင္
လုပ္ေပးခဲ့ေနာ္။

No comments:

Post a Comment