က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ဗဟုသုတ၊ လိင္မႈကိစၥ၊ ေရာဂါမ်ားအေၾကာင္း၊ ေလ့လာေတြ႔႐ွိခ်က္မ်ား၊အစားအေသာက္နွင့္ လူေနမႈဘဝမ်ား

ဤဘေလာဂ့္ဆိုဒ္သည္ ဆိုင္မြန္စာၾကည့္ဆိုဒ္၏ ပရိတ္သတ္မ်ား တက္ေရာက္ ဖတ္႐ႈျခင္း လြယ္ကူျမန္ဆန္ ေစရန္ ရည္႐ြယ္၍ ထပ္မံတိုးထားေသာ ဆိုဒ္ပြား တစ္ခုသာ ျဖစ္ပါသည္။

Saturday, November 14, 2015

အခ်ိဳဓါတ္ပါ၀င္တဲ့ အစားအစာ ေတြ စားျခင္း ဟာ အစာ စားခ်င္စိတ္ကို ထပ္မံ ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္




အခ်ိဳဓါတ္ ပါ၀င္တဲ့ အစားအစာ ေတြစားျခင္းဟာ လူတစ္ေယာက္ အား အထပ္ထပ္ အခါခါ စားခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေပၚေနေစတဲ့ မွတ္ဥာဏ္ တစ္ခု ဦးေႏွာက္အတြင္း ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္လို႔ က်န္းမာေရး ကၽြမ္းက်င္ သူေတြက ယံုၾကည္ေန ၾကပါတယ္။

သူတို႔ ေျပာတာကေတာ့ မွတ္ဥာဏ္တစ္ခု ျဖစ္ေပၚလာျခင္းဟာ လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ အစာစားျခင္း အေလ့အက်င့္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္တယ္ ဆိုတာပါပဲ။ သူတုိ႔ရဲ႕ ရွာေဖြေတြ႔ရွိ ခ်က္က ေဖာ္ျပထားတာ ကေတာ့ ျဖစ္စဥ္ပံုစံ မွတ္ဥာဏ္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ dorsal hippocampus ဆိုတဲ့ အစိတ္အပိုင္းအတြင္းက အာရံုေၾကာေတြဟာ အခ်ိဳဓါတ္ပါတဲ့ အစားအစာ ေတြစားျခင္းနဲ႔ ပိုမို လႈပ္ရွားမႈ ျပဳလာ ၾကပါတယ္။

ျဖစ္စဥ္ ပံုစံ မွတ္ဥာဏ္ ဆိုတာဟာ တိက်တဲ့အခ်ိန္နဲ႔ ေနရာကို မွတ္မိတဲ့ေနတဲ့ ကိုယ္တိုင္ေရးအထၳဳပတၱိဆန္ဆန္ မွတ္ဥာဏ္မ်ိဳးကို ဆိုလိုတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ထို ရွာေဖြေတြ႕ရွိခ်က္ေတြရရွိလာဖို႔အတြက္ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာ ျပည္နယ္ တကၠသိုလ္ ၊ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာ ဘုရင့္ကိုယ္စားလွယ္ တကၠသိုလ္ နဲ႔ ခ်ာလီေနာ၀ုဒ္ဗီြေအေဆးပညာ စင္တာတို႔မွာ ရွိတဲ့ သုေတသီေတြဟာ ၾကြက္ေတြကို အခ်ိဳဓါတ္ပါ၀င္တဲ့ အစားအစာေတြ ေကၽြးၿပီး စမ္းသပ္ေလ့လာခဲ့ၾကပါတယ္။

ထို အခ်ိဳစာ ေတြမွာပါ၀င္တဲ့ Sucrose သို႔ Saccharin စတဲ့ အရာေတြဟာ dorsal hippocampus ဆိုတဲ့ ဦးေႏွာက္ အစိတ္အပိုင္းရဲ႕ အာရံုေၾကာအတြင္းမွာရွိတဲ့ Activity-registered cytoskeleton-associated protein(Arc) လို႔ေခၚတဲ့ Synaptic Plasticity ေတြကို မ်ားျပားလာေစႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

Synaptic Plasticity ဆိုတာဟာ မွတ္ဥာဏ္ေတြ ဖန္တီးဖို႔အတြက္ အေရးပါတဲ့ လုပ္ေဆာင္ခ်က္တစ္ခုပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေဂ်ာ္ဂ်ီယာ ျပည္နယ္တကၠသိုလ္ က ပေရာ္ဖက္ဆာတစ္ေယာက္ျဖစ္တဲ့ Marise Parent ဆိုသူက " ကၽြန္ေတာ္တို႔ထင္ထားတာက ျဖစ္စဥ္ပံုစံမွတ္ဥာဏ္ေတြဟာ အစားအေသာက္ဆိုင္ရာ အမူအက်င့္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ဖို႔အတြက္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။" လို႔ဆိုပါတယ္။

သုေတသီေတြ ဆိုခဲ့တာကေတာ့ အစားအေသာက္ စားျခင္းကေန မွတ္ဥာဏ္ေတြ ျဖစ္ေပၚလာတာဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့အစားအစာ မ်ားစားသံုးေစဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္တဲ့။ ဒါ့အျပင္ သုေတသီေတြ ထပ္မံ ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကတာက Amnesia ေရာဂါ ျဖစ္ေနတဲ့ လူေတြဟာ အစာ စားၿပီးသည့္တိုင္ေအာင္ ေနာက္တစ္ႀကိမ္ ထပ္စားခ်င္စိတ္ျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ သူတို႔ဟာ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ မွတ္ဥာဏ္ ျဖစ္တည္မႈ မရွိၾကလို႔ပါ။

ဒါေၾကာင့္ စြမ္းအင္ ပံုမွန္လည္ပတ္ဖို႔နဲ႔ အ၀လြန္ျခင္း ျဖစ္ပြားမႈ ေတြကို နားလည္ဖို႔အတြက္ ဦးေႏွာက္က အစားအေသာက္ဆိုင္ရာ မွတ္ဥာဏ္ေတြကို ဘယ္လို ထိန္းခ်ဳပ္တယ္ဆိုတာကို သိဖို႔လိုတယ္လို႔ ပေရာ္ဖက္ဆာ Parent က ဆိုပါတယ္။

ထိုေလ့လာမႈကိုေတာ့ Hippocampuse ဆိုတဲ့ ဂ်ာနယ္မွာ ပံုႏွိပ္ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္။

Ref : Dailymail

Original link - http://health.thithtoolwin.com/2015/11/blog-post_99.html

ဒီပို႔စ္ေလးကို သေဘာက်ရင္
လုပ္ေပးခဲ့ေနာ္။

No comments:

Post a Comment