က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ဗဟုသုတ၊ လိင္မႈကိစၥ၊ ေရာဂါမ်ားအေၾကာင္း၊ ေလ့လာေတြ႔႐ွိခ်က္မ်ား၊အစားအေသာက္နွင့္ လူေနမႈဘဝမ်ား
Wednesday, June 15, 2016
ပူလြန္းတဲ့ အရည္ေသာက္ပါက ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္
သိပ္ပူလြန္းတဲ့ ေသာက္စရာ ေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစႏုိင္ တယ္ဆိုတာ ကုလသမဂၢ ကင္ဆာ သုေတသန အဖြဲ႔ရဲ႕ ေလ့လာ ခ်က္ အသစ္ တခု ကေန ေတြ႔လိုက္ ရပါတယ္။
အပူခ်ိန္ ၆၅ ဒီဂရီ ဆဲလ္ဆီးယပ္စ္ထက္ ပိုမ်ားတဲ့ ေသာက္စရာ ေတြဟာ အစာႁပြန္နဲ႔ ဆိုင္တဲ့ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစႏုိင္ တယ္ဆိုတာ ကိုျပတဲ့ အေထာက္ အထား ရွိေနၿပီလို႔ ကမာၻ႔ က်န္းမာေရး အဖြဲ႔ WHO လက္ေအာက္ခံ ကင္ဆာေရာဂါ ဆိုင္ရာ ႏုိင္္ငံတကာ သုေတသန ဌာန IARC က ဒီကေန႔ မွာပဲ ေျပာလုိက္ တာပါ။
ေကာ္ဖီတို႔၊ လက္ဘက္ရည္ တို႔ကို အပူခ်ိန္ ၇၀ ဒီဂရီ ဆဲလ္ဆီးယပ္စ္ ဒါမွမဟုတ္ အဲဒီ ပိုမ်ားတဲ့ အပူခ်ိန္နဲ႔ ေဖ်ာ္တိုက္ေလ့ ရွိတဲ့ အီရန္၊ တ႐ုတ္နဲ႔ ေတာင္ အေမရိက ေဒသေတြမွာ သုေတသနေတြ လုပ္ၿပီး ဆန္းစစ္ ေလ့လာတာ ကေန အခုေတြ႔ရွိခ်က္ ထြက္လာ တာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဖြံ႔ၿဖိဳးၿပီးနုိင္ငံေတြမွာေတာ့ အစာႁပြန္ကင္ဆာ ျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္းရင္းေတြထဲမွာ ေဆးလိပ္ေသာက္တာနဲ႔ အရက္ေသာက္တာေတြ ပါ၀င္ပါ တယ္။ ဒါေပမဲ့လည္း သိပ္ပူ လြန္းတဲ့ ေသာက္ စရာေတြကို ေသာက္ၾကတဲ့ နိုင္္ငံေတြမွာ ဒီလို ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္တာ ပိုမ်ား ပါတယ္။
ခဲ၊ ဓာတ္ဆီနဲ႔ ကားကထြက္တဲ့ မီးခိုးေတြလိုပဲ ပူလြန္းတဲ့ေသာက္စရာေတြကိုလည္း ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခရွိတဲ့ အမ်ဳိးအစား ထဲမွာ အခုေတာ့ ထည့္သြင္းလုိက္ပါၿပီ။
ဒီေတြ႔ရွိခ်က္က ေကာ္ဖီႀကိဳက္သူေတြ အတြက္ေတာ့ သတင္းေကာင္းပါ။ ေကာ္ဖီထက္ ဘယ္ေလာက္ ပူတဲ့ ေကာ္ဖီဆိုတာက ပိုၿပီး အႏၲရာယ္ ရွိတယ္ဆိုတာ အခုေပၚ လာလို႔ပါ။
ေကာ္ဖီေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခ ရွိတယ္ လို႔ ၁၉၉၁ ခုႏွစ္မွာ WHO က ေၾကညာ ထားဖူး ပါတယ္။
ဗြီအိုေအ (ျမန္မာပုိင္း)
Originally published at - http://burmese.voanews.com/a/hillary-clinton-to-be-us-democrat-/3377321.html
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment